— Jeg tenker ikke så mye på raset nå, men den dagen det kommer ekstremt mye regn, så kommer ikke jeg til å være her, sier Therese Børholm (24).

Raset i Hetlebakkvegen ble det andre raset i Bergen i fjor høst. Tidlig om morgenen 14. november våknet Børholm av et voldsomt brak:

  • Sengen min ristet. Ute var det helt mørkt, jeg ante egentlig ikke hva som hadde skjedd før etter en stund, sier hun til BT, et halvt etter dramaet.

Braket hun hørte var fra et jordras som feide forbi - bare få meter fra soverommet hennes. Raset knuste nybygget som sto nedenfor og feide med seg seks arbeidere som var i gang med arbeidsdagen. Tre av dem ble liggende under ruinene, to ble senere hentet ut i live, mens en av dem, 27 år gamle Ronny Stenhaug Granrud fra Os, omkom.

- Kommunen fraværende

I dag vitner det åpnet såret i fjellsiden over eneboligen til familien Holum om dødsraset den regntunge novemberdagen i fjor.

Det enorme nybygget som ble knust av raset er fjernet. Gjørmen er borte.

Familien Holum har hatt en tøff tid i månedene som har gått etter raset. Den første perioden var hver dag en påminnelse om tragedien, og da regnet trommet som verst på taket i ukene som gikk, var også frykten for nye ras sterk.

Etter jul er det andre forhold som har slitt på familiens situasjon: Opplevelsen av kommunens fravær i saken.

— I månedene som har gått har vi opplevd gang på gang at det er vi som må ta initiativ til alle samtaler og møter. Det har vært tungt, sier Arvid Holum (54) til Bergens Tidende.

Økonomisk ansvar

Mens kommunen besluttet å kjøpe ut beboerne etter raset på Hatlestad terrasse, opplevde familien Holum at det ikke ville være aktuelt for Bergen kommune å betale noe som helst i Hetlebakkvegen.

— Vi har savnet en debatt om det økonomiske ansvaret, og føler vel egentlig at kommunen ikke har bidratt med noe som helst. Personlig har jeg tapt en million kroner på raset. Alle pengene som er lagt i grunnarbeidene på tomten er tapt, sier Arvid Holum. Holum har fått forståelsen av at det er små sjanser for å få dekket det økonomiske tapet gjennom Naturskadefondet.

I vinter ble igangsettelsestillatelsen han hadde fått på nybygget som ble knust av raset, trukket tilbake av kommunen. Området måtte sikres før han kunne bygge videre. Pengene til sikringen måtte han skaffe selv.

Omfattende sikring

Petter Holum (26), sønnen til Arvid, bor i huset som ble sneiet av raset. Også her er sikring en nødvendighet for at det skal være trygt å bo i huset i fremtiden.

På privat initiativ bestilte familien en utredning fra firmaet Multiconsult. Utredningen gir klare føringer på hva som bør gjøres med fjellsiden familien bor under.

Sikringstiltakene er omfattende. Ifølge prisene som er hentet inn fra firmaene Mesta, Betong Renovasjon og Inter Handling, vil sikringsarbeidet komme på mellom 700.000-800.000 kroner. Sistnevnte firma går i gang med sikringen allerede til uken.

- Vi er ressurssterke

Familien Holum har bestemt seg for at de vil ta denne kostnaden selv.

— Vi savner et økonomisk engasjement fra kommunen, men vi vil ikke være kranglete og bitre. Det er på tide å komme videre, sier Arvid Holum.

Han har fått løfter om rammetillatelse fra kommunen til å sette opp drømmehuset som ble knust, men da må han flytte det bort fra der han opprinnelig hadde byggetillatelsen.

Huset vil nå bli liggende rett under boligen hvor sønnen bor.

— Først må vi sikre hele området. Dette er noe vi kan klare fordi vi har ressursene til det. Hva om dette raset hadde rammet en familie som ikke hadde de midlene, sier Arvid Holum. Han ønsker nå bare å bli ferdig med det hele og komme seg videre.

Byråkrati på sitt verste

— Vi ønsker at dette skal bli et familiested. At våre barn kan få vokse opp her, slik vi en gang gjorde, sier Petter Holum.

Arvid Holum ønsker ikke å trekke noen sammenligning mellom Hetlebakkvegen og Hatlestad terrasse.

— De har hatt det verre enn oss, og fortjener all den støtte og hjelp de kan få. Vi føler likevel kommunen har glemt vår situasjon her i Hetlebakkvegen. Selv om vi har møtt menneskelige saksbehandlere, har vi også møtt byråkratiet på sitt verste. Noen ganger har samtalene med kommunen vært som å snakke til luft, sier Holum.

VIL VIDERE:- Vi vil videre, vi kan ikke drive å fekte mer mot kommunen, sier Arvid Holum (54). Her sammen med sønnen Petter Holum (26) og barnebarnet Emil på snart to år. FOTO FRED IVAR UTSI KLEMETSEN
ÅPENT SÅR: I dag vitner det åpnet såret i fjellsiden over eneboligen til familien Holum om raset som gikk den regntunge novemberdagen i fjor. Sikringsarbeidene vil bli omfattende og kostbare. FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN