ROY HILMAR SVENDSEN

GURI GUNNES OPPEGÅRD

INGUNN RØREN

Bergen tingrett, sal 4B i går. Klokken nærmer seg halv ti på morgenen. Det stilner i rettssalen når den drapstiltalte palestineren kommer inn. 41-åringen er kortklippet og velkledd i grå bukse og skjorte. Han virker plaget av det enorme presseoppbudet og fokuserer på sine forsvarere, advokatene Odd A. Drevland og Torstein Røed, som han veksler noen ord med før han setter seg tungt på tiltalebenken. Så settes retten.

— Husker ingenting

Når aktor, førstestatsadvokat Walter Wangberg, leser opp den alvorlige tiltalebeslutningen, svarer 41-åringen klart og tydelig nei på alle spørsmål om straffskyld. Det til tross for at han hele tiden har erkjent de faktiske forhold.

— Jeg husker ingenting fra jeg setter meg i bilen til jeg står på politistasjonen, hvor en politimann forteller meg at Hanne Kristine er død. Jeg trodde det var et mareritt. Jeg håpet bare at jeg skulle våkne, forklarer 41-åringen rolig.

Han nekter også for at han skal ha planlagt drapene, slik påtalemyndigheten mener de kan bevise.

Rettspsykiaterne er sikre på at tiltalte erindrer langt mer av drapshandlingen enn han vil gi inntrykk av. De mener han var tilregnelig i gjerningsøyeblikket. I sin skriftlige redegjørelse konkluderer de med at 41-åringen lyver til både politiet og i retten.

— Når han forklarer at han ikke husker, så simulerer han hukommelsessvikt, sa førstestatsadvokat Walter Wangberg i sitt innledningsforedrag.

Tiltalte fremstår i retten som tilsynelatende fullstendig uberørt, til tross for at han er tiltalt for å ha drept sin samboer og forsøkt å drepe sin nyfødte datter.

— Han fremstår i retten på samme måte som i alle avhør, sier politiførstebetjent Tore Salvesen, som har ledet etterforskningen. Ikke en eneste gang har 41-åringen i avhør eller i retten gitt uttrykk for anger.

— Han er nok tilsynelatende uberørt, men det er fordi han er flink til å holde masken. Til meg har han sagt at han har det veldig tøft. Vi har snakket mye om at det er viktig at han fremstår på en skikkelig måte i retten, sier 41-åringens forsvarer, Odd A. Drevland.

- Et lykkelig par

Mens aktor flere ganger fremholdt at forholdet mellom samboerparet til tider var svært turbulent, tegner den tiltalte bilde av en noenlunde lykkelig familie.

— Da vi flyttet inn i ny leilighet var Hanne Kristine høygravid. Vi var begge fornøyd med leiligheten og så lyst på fremtiden. Vi hadde et godt forhold, også etter fødselen, fremhevet tiltalte.

Det endret seg angivelig da Hanne Kristines tante kom på besøk, tre uker etter fødselen. Tiltalte forklarer at stemningen surnet betraktelig fordi tanten blandet seg inn. Han mener hun prøvde å snu Hanne Kristine mot ham. Konflikten toppet seg drapsdagen. 41-åringen hadde da bestemt seg for å flytte fra Hanne Kristine, og å selge leiligheten.

«Diskusjonen» omkring dette pågikk helt til hun og tanten gikk ut av leiligheten for å vente på drosje. Noen minutter etter gikk også 41-åringen ut for å sette seg i bilen. Han forteller om en kort ordveksling med Hanne Kristine ute på plassen før han satte seg i bilen. Deretter er alt blankt.

— Var du sint? spør dommer Ronny Bølgen. Tiltalte tenker seg om.

— Det er mulig, men jeg var ikke voldsomt sint, svarer han, og kan ikke, eller vil ikke, gi noen flere svar om det som skjedde.

— Han har en veldig detaljert forklaring om alt, frem til et visst punkt, sier aktor Wangberg til BT.

— Påfallende?

— Det vil ikke jeg ha sagt noe om. Det hele taler vel for seg selv, sier Wangberg.

SKAL GJENNOMGÅ DAGBOK: - Politiet har beslaglagt Hanne Kristine Olsens dagbok, hvor hun tidvis beskriver de store problemene i forholdet, sa aktor Walter Wangberg (t.v.). Forsvarer Odd A. Drevland (t.h.) mener dagboken viser at enkelte episoder ble betydelig overdrevet. Til høyre to av rettens sakkyndige.