GARD STEIRO

KRISTINE HOLMELID

OGNE ØYEHAUG

— Han falt én meter og slo hodet mot bakken. Vi har ikke påvist noen alvorlige ytre skader, men vil likevel undersøke om han kan ha fått indre skader som følge av lynnedslaget, sier Rune Skjåstad, konstituert overlege ved Haraldsplass Diakonale Sykehus.

Mannen var ute og bygget ny altan sammen med sin 35 år gamle nabo da de ble rammet av lynnedslaget.

— Vi har opplysninger om at lynet traff verktøyet hans, sier operasjonsleder Sven Johannessen ved Hordaland politidistrikt.

Enormt smell

Det var et ufattelig drama som utspant seg utenfor rekkehusklyngen i Haukedalsbrotet i Åsane klokken 1900 i går.

— Jeg spiste middag da jeg så et kraftig lysglimt. Sekunder senere hørte jeg et forferdelig smell, sier John Kristian Gjerstad.

Hele nabolaget ble mørklagt. Lynnedslaget var så voldsomt at vindusrutene dirret.

— Jeg satt og så Dagsrevyen. Smellet var enormt. Jeg skvatt skikkelig, forteller Linn Baug.

Beboerne i borettslaget løp ut på terrassene sine og så røyken velte opp fra den nederste husrekken.

— Flammene sto opp av skorsteinen, sier John Kristian Gjerstad.

I løpet av få minutter var flammene ute av kontroll.

— Jeg hadde avtalt med min far at vi skulle hjem og jobbe på terrassen. Da jeg kom, så jeg et av husene stå i full fyr, forteller Martin Augestad (17).

Kan ha fulgt pipen

Det var invitert til dugnad i borettslaget denne ettermiddagen. De fire husene i den nederste rekken skulle få ny, felles terrasse. Lederen for borettslaget og hans 35 år gamle nabo var ute i pøsregnet og snekret.

— Begge ble skadet da lynet slo ned, sier operasjonsleder Johannessen.

Vitner mener de har sett lynet slå ned i skorsteinen like ved de to mennene, men politiet har også opplysninger om at 41-åringens verktøy ble truffet.

John Ottar Bjørsvik, vakthavende meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet, mener begge deler kan være tilfelle.

— Lyn slår først om fremst ned i trær eller andre høyereliggende punkt, og går så korteste vei mot jord. I dette tilfellet kan lynet ha fulgt pipen og så truffet mennene via verktøy de hadde i hendene. Metall leder strøm, sier Bjørsvik.

Begge mennene ble fraktet til sykehus i ambulanse. 41-åringen ble innlagt ved Haraldsplass, den 35 år gamle naboen kjørt til Haukeland.

Sykehuset opplyste sent i går kveld at også 35-åringen hadde kommet fra dramaet uten alvorlige skader. Tilstanden ble betegnet som stabil.

— Det var forferdelig ekkelt å se en nabo jeg har kjent i mange år bli fraktet bort på båre, sier John Kristian Gjerstad.

Store vannskader

Mens ambulansepersonellet tok seg av de to skadde, kjempet brannvesenet for å redde rekkehusene.

— Det var full fyr i et av husene. Heldigvis klarte vi å forhindre at brannen spredte seg, sier brigadeleder Asbjørn Fotland.

Klokken 1929 meldte brannmennene at de hadde kontroll over flammene.

— Et av husene er skadet. Halve taket er borte. Dessuten er det store vannskader i flere etasjer, sier brigadelederen.

Totalt ble 19 personer evakuert under slokkingsarbeidet. Disse måtte søke tilflukt hos venner og naboer.

— Det har vært en utrolig skremmende opplevelse. Jeg har trukket ut alle stikkontakter for å være på den sikre siden, sier Linn Baug.

- VINDUENE DIRRET: - Lynnedslaget var så voldsomt at vinduene dirret. Det var en veldig skremmende opplevelse, sier nabo Steinar Næsheim.
ARBEIDET PÅ TERRASSEN: De to skadde jobbet dugnad på terrassen på nedsiden av husrekken i Haukedalsbrotet da lynet slo ned.<br/>Foto: JAN M. LILLEBØ