— Når folk sier «jeg var ute og gikk og det blåste full storm rundt meg!», tror jeg nok ikke de snakker helt sant, sier Siri Kalvig (bildet). For dersom du hadde gått over en åpen slette i storm, ville du mest sannsynlig ligget langflat.

— I jevn storm kan man nok holde seg på beina, men vindkast kan lett slå folk over ende, forklarer Kalvig.

Virvelvinder som dannes under orkan kan være ekstremt kraftige. De har kraft nok i seg til å løfte folk i været.

Liker lyn

Siri Kalvig innrømmer at det ikke er kjedelig å være meteorolog om dagen.

— Alt dramatisk vær liker jeg. Det kjedeligste er bygevær; litt regn og noe vind. Da er det mye kjekkere når det er store kontraster. Jeg synes lyn og torden er utrolig fascinerende, fremholder Siri.

De siste ukene har vi hatt store kontraster i temperatur. Etter kuldesjokket rundt nyttår, kom mildværet.

— Jeg trøster meg med at vi trenger jo dette regnværet her. Lavtrykk og regn er et gode og en ressurs. Akkurat det har vi tydelig sett de siste ukene, sier Siri.

For det er ikke en selvfølge at vi har det så varmt her vi ligger, oppe omtrent ved 60 grader nord. Mens Bergen siste døgn har hatt en middeltemperatur på 2,6 varmegrader, har Verkhoyansk øst i Sibir en maksimumstemperatur på minus 48 grader om dagen.

Både St. Petersburg i Russland og Anchorage i Alaska ligger ved 60 grader nord. De har middeltemperaturer på hhv minus 10 og minus 11. Tomsk øst for Uralfjellene i Russland har normalt en middeltemperatur på minus 21, opplyser Stein Kristiansen ved klimaavdelingen på Meteorologisk institutt.

Helgeværet

Været i Hordaland fremover preges av regn og vind.

— Helgen blir kjip og grå med mye vind. Lavtrykkene ligger i kø. Jeg vil fraråde folk å dra på fjelltur i kuling, sier Siri Kalvig og beskriver været for helgen slik:

— I dag blir det en god del vind, med sterk kuling på kysten og i fjellet. Rundt Stad er det varslet storm. Ellers blir det mye regn og mildt.

— I morgen kan det bli kaldere og litt mindre vind, men fortsatt oppi kuling på vindutsatte steder. Det vil regne mindre lørdag og mest i dag!

— Søndag blir det enda kaldere og fortsatt noe regn, men det blir litt mindre vind, forteller Siri Kalvig.

Mer detaljer om helgens vær kan du se på BTs værsider.