Nå vil Jostein Waagen advare andre mot å gå i den samme fellen.

– Det er sure penger å miste, sier han.

I august ble Waagen ble kontaktet av selskapet Estfirewood, som ønsket å selge ham bjørkeved.

– Jeg fikk en e-post fra et firma med en profesjonell hjemmeside, og svarte at jeg ønsket et pristilbud. Det så veldig proft ut, sier Waagen.

Betale forskudd

Bt.no har fått tilgang til e-postutvekslingen som viser hvordan pris og leveringstidspunkt ble forhandlet frem. Avtalen var at Waagen skulle kjøpe en full trailerlast med over 1500 sekker ved, for til sammen 42.000 kroner. Veden skulle leveres den første uken i oktober.

– Jeg fikk beskjed om at halvparten av fakturaen skulle betales på forhånd. Det er ikke unormalt på import, så jeg betalte. Estland er jo et land som er hardt rammet av finanskrisen, og jeg hadde forståelse for at de ønsket sikkerhet, sier Waagen, som driver et steinsenter på Askøy.

Veden skulle han selge videre til kundene sine for å øke omsetningen i den ellers vinterstille bedriften. I stedet har det virket motsatt. Over en måned etter at Waagen betale, har han ennå ikke sett snurten av en eneste vedkubbe. To containere som etter planen skulle vært fylt til randen med estisk ved, står nå skrikende tomme på Askøy.

– Etter at jeg betalte, reagerte jeg på at e-postkorrespondansen stoppet opp. Når jeg ringer skylder de på en samarbeidspartner som ikke har holdt avtalen sin. For mitt vedkommende er han selger, og hvilke problemer han har med sine partnere angår ikke meg.

Skal politianmelde

Waagen tror både veden og pengene er tapt, og har bestemt seg for å anmelde saken til politiet.

– Jeg sa at jeg ikke lenger ønsket ved fra dem fordi det ikke var seriøst nok, men fikk beskjed om at det ikke var snakk om å få pengene tilbake.

– Kommer du til å gjøre en lignende handel igjen?

– Ja, men jeg vil aldri betale en krone på forskudd igjen. Selv om 22.000 kroner ikke er all verden, er det likevel mye man kunne gjort for de pengene. Jeg ser jo nå at det var utrolig naivt og idiotisk å betale inn på forskudd, sier Waagen.

Kontaktperson var bare oversetter

Bt.no har prøvd å få den estiske eieren av selskapet, Toomas Lust, i tale. Han la på røret da han fikk høre hva saken dreide seg om. Men Indrek Grúnberg, som sier han er innleid som oversetter for firmaet, bekrefter Waagens historie.

– Waagen betalte 50 prosent av beløpet til firmaets konto i september, og det skulle ha kommet en trailerlast for noen uker siden. Jeg har prøvd å ringe Toomas Lust, men han svarer ikke eller sier at han har det travelt. Da jeg ble kontaktet av Waagen skjønte jeg at noe var galt, sier Grúndberg på telefon fra Estland.

Han har jobbet for Estfirewood i snart to måneder og hatt kontakt med over hundre kunder i Norge. Om lag 15 personer skal ha meldt sin interesse, men ifølge Grúndberg er Waagen den første som har betalt.

Wagen stiller seg tvilende til om han er den første og eneste kunden.

– Når e-posten blir distribuert så mye og de har en pris som ligger litt lavere enn de fleste andre, så tror jeg ikke det bare er jeg som er interessert.

— Jobber med transport

Selv om det er Grúndberg som har signert e-postene som er sendt til Waagen, fraskriver han seg alt ansvar.

– Jeg er bare en tolk som ble engasjert av det jeg oppfattet som en seriøs forretningsmann i Estland. Men for tre uker siden begynte han å unngå meg og jeg har ikke fått lønn for arbeidet.

Waagen mener seg ført bak lyset av flere i denne saken.

– Han jeg trodde var selger viser seg å bare være en oversetter for firmaet som ikke har noe med det å gjøre. Mannen som står oppført på hjemmesiden svarer ikke. Dette er bare tull og tøys, sier Waagen.

– Dersom Waagen mener han er svindlet bør han ta kontakt med politiet, råder Grúndberg.

I en e-post sendt til bt.no idag, skriver Toomas Luts via sin oversetter at han leter etter transport for å få veden til Bergen, men at det ikke lar seg organisere de første ukene.

— Det tror jeg ikke noe på. Jeg har mistet all tillit til dem, kommenterer Waagen.

Verken politiet i Hordaland eller Forbrukerrådet har så langt fått meldinger om Estfirewood.

Har du opplevd noe lignende med dette firmaet eller andre? Send SMS til 2211 eller e-post .