Flere beboere på Vetrlidsallmenningen reagerer på økningen av åpenlys narkotikamisbruk etter stengingen av Nygårdsparken.

Sondre Båtstrand bor selv i Nedre Hamburgersmau, som BT skrev om tidligere på mandag.Han sitter i bystyret for Miljøpartiet De Grønne, og er alt annet enn fornøyd med hvordan situasjonen har eskalert etter sommeren.

— Vi hadde avføring, sprøyter og boss i smauet lenge før Nygårdsparken stengte også, men det har blitt verre etter stengingen, sier han.

Takker regnet

Beskrivelsene hans av dagens situasjon er alt annet enn lystig lesning:

— Til tider har lukten av avføring slått imot meg når jeg har gått ut av døren om morgenen. Sånn sett er det ekstra grunn til å glede seg over regnet her, for da lukter det ikke og avføringen blir skylt vekk.

Politikeren sier hele nabolaget er lei, men viser samtidig forståelse for den tragiske situasjonen som de rusavhengige befinner seg i. Båtstrand etterlyser bedre hjelpetilbud, og tenker spesielt på sprøyterom med toalettfasiliteter.

— Som beboer i Vågsbunnen lar jeg meg selvsagt irritere av sprøytespisser og blod i smauene, men mest av alt irriterer jeg meg over manglende politisk handling for å hjelpe mennesker med rusproblemer.

Moralisme

Båtstrand mener ruspolitikken fremdeles preges av moralisme. Det klareste symbolet på denne moralismen i dag er avvisningen av sprøyterom.

— Vi vet at brukerrom og utdeling av medisin har vært viktig for å løse problemene med åpne russcener i byer som Zürich og Frankfurt. Når stoffavhengige kan gå til helsevesenet for stoff, får de tid til å nærme seg et vanlig liv, mens mafiaøkonomien og rekrutteringen kollapser, og kriminaliteten stuper.

Byrådet på sin side viser til at de har opprettet to MO-sentre (mottaks- og oppfølgingssenter) i forbindelse med stengingen av parken.

— Det holder ikke å opprette to mottakssentre utenfor sentrum med åpningstid fra ni til to.

Jages vekk

Som beboer har han sett politiet patruljere Vågsbunnen i mye hyppigere grad enn tidlig. Flere av dem som oppholder seg der vises bort. Båtstrand skjønner at beboere og næringsdrivende i området frustreres over situasjonen.

— Men løsningen er uansett ikke å jage mennesker med rusproblemer fra sted til sted, eller å flytte vekk hjelperne slik byråden tar til ordet for angående Kirkens Bymisjons tilbud i Vågsbunnen. Løsningen er heller ikke så enkel som sprøyterom.

Båtstrand kommer likevel med en oppfordring til bystyrepolitikerne:

— Si et rungende ja til Bergensklinikkenes ønske om å opprette sprøyterom i Bergen sentrum.