• Jeg har ikke lovet at Arjan Elias skulle bli frisk. Men jeg trodde at alternativ behandling skulle hindre at han utviklet type 1-diabetes.

RAGNHILD HOV

Det sier Britt Untiedt Bjørgan til BT. Hun er daglig leder av Vital Naturterapis klinikk på Nordås. Hun hevder at sukker— og melkeallergi kan utvikle type 1-diabetes.

Hun beklager at hun ikke kunne gi den hjelpen lille Arjan Elias trengte.

— Da Arjan Elias kom til oss, hadde han ennå ikke fått diagnosen. Men moren var redd for at han kunne utvikle sykdommen og ønsket behandling.

Bjørgan peker på at loven om alternativ behandling forbyr naturterapeuter å behandle diabetes.

— Jeg har derfor aldri sagt at jeg kan behandle diabetes. I Arjan Elias sitt tilfelle, viste testene våre at han blant annet reagerte både på hvete, melk og sukker. Dessuten fortalte moren at det var andre i familien som hadde diabetes. Vi mente derfor det ville være mulig å hindre at sykdommen skulle utvikle seg ved å sette barnet på diett og gi ham behandling mot intoleransen.

Hun viser til flere studier utenlands som bekrefter at intoleranse mot melk, hvete og sukker kan utvikle diabetes hos barn.

— Hender det at diabetespasienter kommer til klinikken?

— Det hender at vi får diabetespasienter som ønsker hjelp til å tilpasse kostholdet for å dempe symptomene av sykdommen. Men det skjer meget sjelden, sier hun.

Britt Untiedt Bjørgan beklager at Kathrin Furland ikke fikk kontakt med klinikken da sønnen reagerte på dråpene han fikk.

Hun hevder at det var en rekke uheldige omstendigheter som førte til dette, blant annet fordi klinikken var stengt på grunn av påskeferie og utenlandsreise.

Hun hevder også at hun har prøvd ta kontakt med Furland.

— Jeg er svært ulykkelig over at behandlingen ikke var vellykket, sier hun. Hun hevder at hun har prøvd å få et møte med Furland. Men at dette er blitt avslått.