• Dette er en fryktelig ulykkelig situasjon, der det er nå viktig å finne en løsning uten at man sitter igjen med vinnere og tapere. Derfor er dialog er bedre enn å bruke rettssystemet i Kristina-saken.

Dette sier jussprofessor og ekspert på etikk, Jan Fritjof Bernt (bildet), ved Juridisk fakultet på Universitetet i Bergen, overfor Bergens Tidende.

Han mener det er godt at Kristina-saken kan bli løst utenfor rettssystemet. Retten kan aldri erstatte legenes medisinske vurderinger.

— Dessuten handler jo denne saken ikke om å skille det som er rett fra det som er galt. Her handler både sykehuset og faren ut fra det de er overbevist om er rett for Kristina. Det gjør dialog til en bedre vei enn rettsapparatet hvis det er mulig. Det løpet man nå har valgt, ser derfor ut til å være en god og konstruktiv vei. Oppgaven nå er å gå løpet sammen for forsøke å bli enige om en best mulig løsning for både Kristina og faren hennes, sier Bernt.

— Hva synes du om å bruke biskopen som meglingsmann?

— Biskopen kan så avgjort være rett person, slik situasjonen er. Men om og eventuelt hvem man skal bruke som mellommenn for å få i gang dialogen, vil jo være avhengig av tillit, særlig farens tillit. Nå må vi håpe at samtalene de neste dagene kan skje på en måte som faren opplever meningsfylt. Biskop Hagesæther må berømmes for at han er villig til å medvirke til dette, sier professor Bernt.