Tre av årets knuteregler har fått merkelappen «helsefarlig» eller «kan være helsefarlig». Det får Arne Klyve, undervisningssjef ved Bergensklinikkene til å reagere.

-  Å ha en regel om at gutter skal drikke en ølkasse med 0,33-flasker på 12 timer er skandaløst og hinsides all fornuft. Utfører man denne knuten får man en promille som er helt i grenseland for koma. Det er nesten en dødelig dose de skriver ut, sier Klyve.

Frykter akuttskader

Han er heller ikke særlig begeistret for den tilsvarende jenteregelen som sier at man skal drikke kassen med øl i løpet av 24 timer.

-  Også et slikt alkoholinntak er altfor risikabelt. Dømmekraften forsvinner og det er stor sannsynlighet for akuttskader, sier han.

Klyve mener det er på høy tid å stryke denne knuteregelen fra listen, samt knuteregel nummer 35 som oppfordrer russen til å drikke en flaske vin på 20 minutter.-  Bergensrussen har fått mange gode tilbakemeldinger de siste årene. Tenk om de også kunne gått foran med et godt eksempel og fjernet disse knutene?, sier Klyve.

Beholder tradisjonen

Årets russestyre har imidlertid ingen planer om å stryke de mest ekstreme drikkereglene.

-  Når det gjelder øl-kasse­regelen, har vi påpekt at dette er helsefarlig. Denne knuten er til for dem som vet at de greier å drikke såpass mye. Vi har tiltro til at den enkelte russ klarer å vurdere dette selv, sier Joachim Baug, president i russens hovedstyre i Hordaland.

Fra et medisinsk perspektiv advarer undervisningssjefen også mot knuteregelen som gir en snusboks i dusken.

-  Dersom man har fire snus under leppen i et kvarter, og ikke har erfaring med dette fra før, kan man bli nikotinforgiftet. Det er fare for at man besvimer og man risikerer å kaste opp i flere timer. Det er en høy pris å betale, mener han.

BEKYMRET: Rusekspert Arne Klyve ved Bergensklinikkene.