Da Førdedal førte MS «Solundir» gjennom Byfjorden i går ettermiddag, var det ikke fritt for at han fikk seg en liten støkk. Etter å ha passert to-tre brettseilere uten uhell, ringer han BT i ren frustrasjon.

— Vi er livende redd for å renne på noen. Når det er vind som i dag og sjøen er hvit, er det ikke lett for oss å se dem når de ligger nede i sjøen. Det kan være livsfarlig, sier han.

Han oppfordrer brettseilerne og surferne til å holde seg unna når hurtigbåtene kjører gjennom Byfjorden.

— De må gjerne drive sporten sin, men de må tenke seg om. Slik det var i dag er det uansvarlig.

— Hvor ofte treffer dere på brettseilere i Byfjorden?

— Hver gang det blåser frisk er de der.

Sjekket rutetidene

Ragnar Aasgaard er en av dem som var ute og seilte i går ettermiddag utenfor Biskopshavn. Men han holdt seg langt unna hurtigbåtene.

— Jeg skjønner godt at skipperne er nervøse. Spesielt når brettseilerne ligger i vannet er de vanskelig å oppdage, sier han.

Han er enig i at de bør styre unna Byfjorden når hurtigbåtene er i området.

— Før jeg dro ut i dag var jeg inne på nettet og sjekket når Fylkesbaatane gikk, nettopp for å unngå dette, sier han og forteller at en av båtene kom overraskende på ham i fjor en gang.

— Jeg så den ikke før den fløytet på meg.

- Bedre å dra et annet sted

Også Bent Henriksen, erfaren brettseiler og styremedlem i Bergen Brettseilerklubb, forstår kapteinens frustrasjoner.

— Veldig kjedelig at noen ikke tenker på dette. Det skal ikke være noe problem å se at det kommer båt. Mitt råd er å ta hensyn og holde seg unna. Vi må huske at vi leker oss mens de driver nyttetrafikk, sier han.

— Blåser det mye og man ikke har full kontroll er det bedre å dra til steder uten mye båter. For eksempel Herdla. I dag var det 10-15 brettseilere der. Vinden her ute er mye bedre også.

— Kjenner du til noen ulykker mellom båt og brettseilere?

— Nei, det har jeg aldri hørt om.

DEILIG ER FJORDEN: Thomas Håve (t.v.) og Ove Erstad lekte seg i vinden på Byfjorden i går ettermiddag. De to var ikke blant dem som var utpå da hurtigbåten «Solundir» passerte. - Blåser det mye og man ikke har full kontroll er det bedre å dra til steder uten mye båter, sier Bent Henriksen i Bergen Brettseilerklubb.<br>Foto: ØRJAN DEISZ