RUNE CHRISTOPHERSEN

Den ville jakten — i hastigheter opp mot 140 km/t - startet da en politipatrulje prøvde å stoppe den stjålne bilen i Loddefjord. Sjåføren stanset ikke, men økte farten og satte kursen mot Sotra.

Med politiet etter seg og to passasjerer i bilen la 30-åringen ut på en hasardiøs flukt. Bare tilfeldigheter og rask reaksjon fra møtende bilister gjorde at menneskeliv ikke gikk tapt. Episoden fant sted 18. mars i år.

Villmannskjøring

I går ble rettssaken mot 30-åringen avsluttet. Han er tiltalt for flere tilfeller av vinnings- og narkotikaforbrytelser, i tillegg til grove brudd på Vegtrafikkloven.

På Sotraveien kjørte han sikksakk mellom kjørefeltene, til tross for en jevn strøm biler i motsatt retning. I tunnelene krysset han den heltrukne sperrelinjen, og gjorde flere halsbrekkende forbikjøringer.

Etter Sotrabrua holdt han på å kollidere med en møtende betongbil. Sjåføren måtte vrenge betongbilen unna for å unngå kollisjon.

I Kolltveittunnelen braste han inn i en bil han prøvde å passere, fordi det kom trafikk imot.

— Han traff meg i siden, og bilen min ble slengt inn mot tunnelveggen som en fyrstikkeske. Jeg fikk kraftig sleng, og hadde ingen kontroll, sa sjåføren som vitnet i Bergen tingrett i går.

30-åringens forsvarer, advokat Kaj Wigum, mener politiet handlet fullstendig uforsvarlig ved å følge etter på kort avstand og med blålys.

— Denne farlige situasjonen er skapt av politiet. Det er ingen grunn til å tro at han ville kjørt så hasardiøst hvis ikke politiet hadde ligget på hjul, sier Wigum.

— Dette fritar selvsagt ikke min klient for skyld. Men det var uforsvarlig å følge etter ham når han ikke gjorde tegn til å stoppe. Politiet utsatte en rekke vanlige trafikanter for stor fare fordi de skulle stoppe en stjålet bil. Det er helt urimelig, mener Wigum.

— Det gjør ikke saken bedre at tjenestemannen som kjørte har ansvar for trafikksaker. Denne saken bør få et etterspill på politihuset, sier Wigum.

Ga opp forfølgelsen

Han mener klienten bør få en viss strafferabatt fordi politiet drev ham til å kjøre fortere.

Ved å lese av sitt eget speedometer beregnet tjenestemennene farten til minst 140 km/t på det verste. De har skrevet i rapporten at mannen ikke gjorde tegn til å stoppe, selv etter å ha forårsaket flere kollisjoner. Vitnebeskrivelsene spriker når det gjelder hvor stor avstand patruljebilen holdt til den stjålne bilen. Politimannen som kjørte mener biljakten var forsvarlig. Han avviste i går å la seg intervjue av BT.

Biljakten fant sted over en strekning på 10-15 kilometer. Etter Kolltveittunnelen ga politiet opp forfølgelsen, fordi de fryktet at bildesperadoen ville øke farten ytterligere.

Senere fant de bilen, sjåføren og passasjerene ved Ågotnes i Fjell kommune. 30-åringen ble pågrepet, og har sittet i varetekt siden.

Aktor Helge Vigerust mener tiltalte selv må ta det fulle og hele ansvar for kjøringen.

— Hovedveien til Sotra er oversiktlig og har få avkjøringer. Han skjønte nok at faren for å bli tatt var stor, og ville kjørt like hasardiøst uansett om politiet lot være å følge etter, sier Vigerust.

BT har flere ganger omtalt den stjålne Mercedesen. Politiet har ikke lyktes å få tak i biltyven, selv om de vet hvem han er. Bileier Jan Åge Iversen satte selv i gang en omfattende etterforskning, før han fikk Mercedesen igjen etter biljakten. 30-åringen er bare tiltalt for heleri av bilen.

Dom i saken er ventet i neste uke.