• Det kan skje så mye rart med mat, sier kjøkkensjef Svein Willumsen. Han våger seg ikke på å levere maten varm.

Det durer og går i viftene på kjøleanlegget på Kolstihagen sykehjem. Maten til de eldre går rett fra grytene og inn i kjøleanlegget. På under halvannen time skal maten kjøles ned til tre grader. Den kalde maten blir så pakket i tette porsjonspakker.

— Vi leverer bare mat etter denne metoden, sier kjøkkensjefen.

Ikke engang kantinen, en etasje over kjøkkenet, får maten opp rykende varm.

— Ja, det hender vi får klager. Men det er langt ifra hver dag. Og stort sett er det på at porsjonene er for små, sier Willumsen.

4000 i måneden

Kjøkkenet på Kolstihagen betjener to sykehjem og eldre i omsorgsboliger eller egne boliger. Vel 4000 porsjoner sendes hver måned ut fra kjøkkenet på Landås.

— Skulle vi levert den varm kunne det ikke gått mer enn to timer fra den forlater grytene her til den blir spist. Etter to timer taper varm mat seg, sier Willumsen.

Han tror ikke at den som får middagsmaten alltid sitter klar med kniv og gaffel for å spise straks maten kommer på døren. Dermed er det fare for at næringsinnholdet blir mindre og bakteriefloraen større. Går det fire timer fra maten er laget til den er fortært, mener kjøkkensjefen at næringsinnholdet er lik null.

En tredjedel er varm

Det er ikke alle bydeler som tilbyr varm mat. I Arna, Årstad og Laksevåg blir det bare levert mat etter kok-kjøl-metoden.

— Maten som blir levert i disse bydelene er like god og næringsrik, sier Håkon Gjelsvik. Han har ansvaret for det såkalte kjøkkenprosjektet i kommunen.

— Hvis vi ikke klarer å levere næringsrik mat til de eldre, er det nesten ingen vits i tilbudet, sier Gjelsvik.

Til sammen leveres det i Bergen ut 300.000 porsjoner middagsmat i året. En tredjedel av disse er varme når de kjøres ut. Hvor mange av disse som holder 65 grader når de spises vet ingen.

— Jeg tror de fleste vil være tjent med å få maten kjørt hjem kald. Men de eldre som ikke klarer å varme opp maten selv og som trenger hjelp til å spise den, må selvfølgelig få det, sier Gjelsvik.

MERKELIG: - Det virker litt snodig at bystyret vil beholde tilbudet om varm mat, sier kjøkkensjef Svein Willumsen (til høyre). Han og kokk Morten Meyer og de andre på kjøkkenet ved Kolstihagen sykehjem leverer 4000 porsjoner mat hver måned.
FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN