— Jeg er helt sikker på at jeg fikk hjerneslag på grunn av det ene slaget. Jeg hadde vondt i hodet helt fra den dagen han slo meg, til jeg fikk hjerneblødning ni måneder seinere, sier 35-åringen.

Med hjelp fra moren Berit Thomsen er han i stand til å fortelle sin historie som en advarsel til dem som lettere havner i trøbbel på byen enn andre.

— Han satt i rullestol en periode og kunne ikke snakke i det hele tatt. Livet ble snudd på hodet. Han måtte begynne helt på nytt. Nå har han trent seg bra opp igjen. Han har stått veldig på og er positiv. Det blir nok vanskelig å få igjen jobben som båtmaskinist, men han kan kanskje få noe annet når han blir bedre, håper moren.

Legene ikke sikre

Selv om legene ikke kan konstatere at det er en sammenheng mellom knyttneveslaget og hjerneslaget, er også hun overbevist om at det ene er kommet som en følge av det andre.

— Det var ingenting annet som tilsa at det skulle skje. Han var sykemeldt lenge etter hendelsen fordi han hadde smerter, men dro til slutt ut på båten fordi han trengte penger. Etter fire måneder kom han hjem. Smertene var like store. Samme dag fikk han problemer med å snakke. Dagen etter falt han om og måtte hentes av ambulanse, sier Berit Thomsen.

Thorstein får med seg mye av det som blir sagt, og kan svare på noe. Men han har vanskelig for å finne ord for det han vil si. Mange forsøk ender i stotrende frustrasjon, men han håper at både taleevnen og bevegeligheten i høyre side av kroppen skal bli bedre med tiden. På et tidspunkt var han redd han skulle dø som følge av volden. Nå ser han fremover.

Har kranglet og sloss

I går prøvde han å forklare seg i byretten om hva som skjedde natt til lørdag 26. august 2000 utenfor utestedet Banco Rotto. En 45 år gammel bergenser er nemlig tiltalt for legemsbeskadigelse på Thomsen etter opptrinnet.

Thomsen klarte å svare på noen spørsmål, men det var mye han ikke fikk med seg i retten og han var sliten da det var over. I går ettermiddag ble han kjørt tilbake til Hauglandssenteret i Sunnfjord, der han jobber med å bygge seg opp igjen.

— Jeg har kranglet og sloss tidligere. Det har jeg. Nå angrer jeg veldig på det. Samtidig er jeg bitter på han som slo, sier han.

Da Thomsen og tiltalte havnet i den skjebnesvangre situasjonen hadde de allerede hatt to-tre negative sammentreff tidligere. Det hadde kommet til håndgemeng mellom Thomsen og tiltalte minst en gang før hendelsen på Banco Rotto, den gangen på Fotballpuben.

Godt tak i øret

Den aktuelle natten holdt tiltalte Thomsen i øret foran baren på Blue Velvet (en del av Banco Rotto), mens han gjorde det klart at han ikke ville ha mer bråk.

De to ble bedt om å forlate stedet av dørvaktene, og bestemte seg for å prate utenfor. Etter knuffing og opphetet diskusjon gikk de to et stykke fra hverandre. Noen minutter seinere blusset diskusjonen likevel opp igjen. Det endte med at tiltalte, som har drevet med boksing, slo til Thomsen med ett velplassert slag. 35-åringen traff asfalten med et smell, og mistet bevisstheten.

— Bang! Så mye mer husker jeg ikke, sier Thorstein mens han fører sin egen knyttneve beskrivende opp mot haken.

Tiltalte forklarer at han slo i nødverge, at han følte Thomsen skulle til å slå ham. Dom i saken saken faller i slutten av uken. Thomsens bistandsadvokat vurderer dessuten om det er grunnlag for at Thomsen kan søke om erstatning for de mén han er blitt påført etter hendelsen. Da må han i så fall bevise at det er sammenheng mellom knyttneveslaget og hjerneslaget.

TIL ADVARSEL: Thorstein Thomsen har ikke vært den snilleste gutten i klassen. Han har kranglet og sloss, men det har han fått angre bittert på.
Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen