Lørdag 6. januar feiret besetningsmedlemmene ortodoks julaften, forklarte kapteinen i Bergen tingrett.

— Vi hadde med vodka siden det var jul. Vi feiret skikkelig, og jeg drakk minst en halv liter 40 prosent vodka. Dagen etter sov jeg lenge. Jeg ville se fisketorget, men det var stengt, sa den 39 år gamle piloten.

Søndagen drakk han 1,5 dl vodka og to øl til maten, før han gikk til køys i 21-tiden.

— Mandag stod jeg opp i 5-tiden om morgenen for å dra til flyplassen. Jeg følte meg helt edru. Jeg ble overrasket og sjokkert da jeg skjønte at jeg hadde 0,85 i promille, forklarte kapteinen.

- Får straff

Kapteinen tror han mister jobben når han kommer tilbake til Ukraina.

— Jeg trodde ikke jeg hadde promille. I så fall ville jeg utsatt flyturen. Det var dumt og uforsiktig, og jeg erkjenner at det var uaktsomt. Det vil ikke skje meg noe godt når jeg kommer hjem til Ukraina. Jeg er sikker på at de finner en måte å straffe meg på. Jeg tror selskapet sier meg opp, sa kapteinen, som er tidligere ustraffet.

Han ble dømt til fem måneder ubetinget fengsel for brudd på luftfartsloven. Straffen er i tråd med aktors påstand, og kapteinen godtok dommen på stedet.

— Livet mitt er ødelagt, sa kapteinen.

Tre tatt med promille

Totalt ble tre besetningsmedlemmer tatt med promille på Flesland 8. januar.

Flytekninkeren hadde 1,4 i promille klokken 10.25, lenge etter at flyet skulle tatt av fra Flesland klokken 07. Radioteknikeren har politiet ikke fått testresultater av, fordi han ikke ville eller klarte å blåse under promilletesten, men han skal ha luktet sterkt alkohol.

Promillegrensen i luftfarten er 0,2. I tillegg er det pliktavhold i åtte timer før jobb. Flyet tilhørte selskapet Antonov Airlines, som eies av ukrainske myndigheter.

Verdens største

Fraktflyet Antonov 22 er verdens største propellfly.

Rundt 100 fly ble produsert i årene 1965-1974, de fleste for det sovjetiske flyvåpenet. Flyet har fire motorer, åtte kontraroterende propeller, 14 hjul, og kan ta 80 tonn med last.

TATT I JANUAR: Antonov-flyet ble stående på Flesland, etter at flere av besetningsmedlemmene ble tatt med promille.
Silje Katrine Robinson
Aktor Elisabeth Ryen og forsvarer Helge Wesenberg under en pause i rettssaken i dag.
ØYSTEIN ROLLAND (MMS)