• Bergen er så intenst by. En veldig kontinental by med et tett sentrum. Bergenserne gjør byen spesiell, mener nylig hjemvendte Victor Norman.

Navn: Victor Norman

Alder: 57

Bosted: Morvik

Stilling: Professor NHH Hvor vokste du opp? — Vokste opp i Risør, bodde der til jeg var seksten. Jeg har to byer som betyr mye for meg. En stor og en liten.

Når flyttet du til Bergen - og hvorfor? - Flyttet til Bergen i 1971 for å jobbe på NHH. Kom fra fem års studier i USA.

Hvordan trives du i Bergen? - Trives veldig godt her. Bor ved sjøen. Sjøsiden i Åsane er svært fin.

Hva er spesielt ved Bergen? - Bergen er så intenst by. En veldig kontinental by med et tett sentrum. Bergenserne gjør byen spesiell. De er så flinke til å gå ut i byen, uansett vær. Torgallmenningen er eneste Piazza nord for alpene.

Hvor går søndagsturen? - Liker å gå i sentrum i helgene med sønnen min. Vi er ofte på Bryggens Museum. De har deilige vafler der.

Favoritt utested? - Går ikke så mye på typiske utesteder. En tur innom Helgesens konditori hører med når jeg er i byen. Hvit dame der er godt.

Hvor handler du klær? - Hans H.

De beste skillingsbollene? - De aller beste er hjemmelaget etter Ingrid Espelids oppskrift. Baker Bruns boller er de beste kjøpebollene.

Ditt beste skoleminne? - Da alle vi guttene i første klasse forelsket oss dypt i frøken.

Din bergenske favorittrett? - Kokt torsk. Den er veldig god på Hotel Norge, men best hjemme.

Hvor er du medlem? - Er ikke medlem noe sted, er nok ikke noe foreningsmenneske.

Hva samler du på? - Jeg er en bokoman. Samler på bøker. Er svært interessert i lokalhistorie. Har mange bøker både fra Risør og Bergen.

Ditt bergenske favorittuttrykk? - «Eg vil hem». Når jeg er på Gardermoen og skal til Bergen, er det deilig å si i billettluken: «No vil eg hem».

Hva er du mest stolt over? - Er veldig stolt over Bryggen og den bergenske bykultur.

Hva ville du vist en turist? - Jeg ville tatt turen til Skanselien. Vise alle de fine smauene og smågatene der. Det området er det mest bergenske jeg kan tenke meg. Skansen Brannstasjon er flott, der kunne jeg tenkt meg å bo.

Hva er du minst stolt over? - Nygårdstangen og Rådhuset.

Hva mangler i Bergen? - Synes ikke det mangler noe nå, men vi må hegne mer om Bergen sentrum. Gjør vi ikke det, kan vi mangle noe i fremtiden. Livet i sentrum er noe av det mest unike som finnes. Dersom vi bare handler på kjøpesentrene kan vi miste det.

Hva savner du når du er på reise? - Jeg savner vær.

Det mest romantiske stedet? - Det har jeg ikke reflektert så mye over.

Ditt første kyss? - Det uttaler jeg meg ikke om.

Favorittbergenser? - Rolf Berntzen har lenge vært min favoritt. Han formidler entusiasme for Bergen. Hans patriotisme er varm, finnes ikke tendenser til selvskryt i den. Det han gjorde for Gamle Bergen er eventyrlig.

Hva synes du om buekorps? - En strålende ting, men nå bor jo ikke jeg der hvor de øver.

Når var du på Stadion sist? - Sist gang var i 1979. Har kun vært der to ganger. Har ikke noe som helst imot Brann. Er bare ikke interessert i fotball.

Det flotteste byfjellet? - Fløyen er min favoritt, det har så mye av byen i seg. Fløyen er ikke bare natur, men også kultur. Lyderhorn tar seg best ut, det har en flott profil, sett fra Morvik.

En god dag i Bergen? - Rusle rundt i byen. Bergen skal ses til fots. Gå en tur langs Bryggen, ta en pause med kaffe og skillingsboller. Avslutte i Strandgaten, den er Nord-Europas fineste handlegate.

Ordfører for en dag? - Jeg ville avskaffet bydelene. Tror ikke tjenestetilbudet fungerer når byen er oppdelt. Styrke folks følelse av at Bergen er én by. Uansett hvor du bor hører du hjemme i byen Bergen.

Bergen om 50 år? - Tror bykulturen er enda sterkere. Kommunikasjonen er bedre, det er lettere å komme seg til sentrum. Bergen er litt større, men ikke mye. Byens status som Universitetsbasert kompetanseby er styrket.

ELISABETH NAA

SELVPORTRETT: Victor Norman.<p/> TEGNING: VICTOR NORMAN
VICTOR I TÅRNET: Victor Norman ville ikke hatt noe imot å flytte inn i Skansen brannstasjon.<p/> FOTO: TOR HØVIK