_JOSTEIN IHLEBÆK

KJETIL OLSEN

CAMILLA RYSTE_

aftenposten.no

Les også: Slutter som Sp-leder

— Det blir Liv Signe Navarsete som overtar. Det finnes ingen andre kandidater, sier Kyrre Nakkim, NRKs politiske redaktør til aftenposten.no.

Haga slapp nyheten om at hun til neste år trekker seg som partileder da hun i dag åpnet Senterpartiet landsstyremøte. Nakkim mener samferdselsminister Liv Signe Navarsete er den naturlige arvtageren.

— Navarsete har allerede mange tunge verv i partiet. Dessuten har befolkningen allerede begynt å kjenne henne, noe som er viktig for partiet når de går inn i valget neste år, sier Nakkim.

Politisk redaktør Arne Strand i Dagsavisen peker også på Navarsete.

— Jeg tror Liv Signe Navarsete overtar som leder, både fordi hun er nestleder nå, og fordi jeg tror hun er den som har mest tillit i Senterpartiet nå, sier Strand til Aftenposten.no.

Fokusskifte

Han tror ikke det er en enkelt sak som har fått Åslaug Haga til å varsle sin avgang.

— Det er nok en sum av flere saker, og dessuten tror jeg hun mener å ha vært med lenge nok. På grunn av nominasjonsprosessen i partiet måtte hun si fra nå om hun ville være med videre, sier Strand til aftenposten.no..

Kyrre Nakkim utelukker ikke at den såkalte Arnstad-saken har vært med på å avgjøre tidspunktet. Haga har den siste tiden fått kritikk for at olje- og energidepartementet har engasjert henne partifelle Eli Arnstad som konsulent.

— Det blir spekulasjoner, men det passer jo godt for henne å få skiftet fokus. Samtidig måtte hun slippe dette tidlig sånn at en ny partileder kan bygge seg opp mot valgkampen neste år, sier Nakkim.

Overrasket

Politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, tror ikke det er stormen mot Åslaug Haga den siste tiden som trigget avgangen.

— Hun har stått i stormen den siste tiden, men jeg har vanskelig for å tro at det er årsaken til at hun har gått av, sier han til aftenposten.no.

Stanghelle sier Hagas melding i dag kom svært overraskende.

— Jeg overrasket at hun har gått av. Ved å si fra seg stortingsplassen, avslutter hun sin politiske karriere - om hun ikke skulle fortsette i regjering. Og det er svært få som gir fra seg stortingsplassen frivillig før de har fylt 50 år, sier Aftenpostens politiske redaktør Harald Stanghelle.

Han holder en knapp på at Liv Signe Navarsete overtar lederrollen.

— Jeg tror det muligens blir Navarsete. Hun er nestleder nå, og har markert seg sterkt i regjeringen, sier Stanghelle.

Kvinne Olav Versto, politisk redaktør i VG, trekker frem Sps nåværende nestledere, Liv Signe Navarsete og Lars Peder Brekk, som naturlige arvtagere etter Haga.

— Jeg har fått stor respekt for begge to. De er fine, moderne representanter for et konservativt parti, og slik sett er ikke Hagas avgang noe problem for partiet, sier Versto.

— Men hva om du må trekke frem en av dem?

— Da vil jeg si Navarsete, og det er fordi jeg synes det er fint at vi har kvinner på kommandohøyden i norsk politikk. Men Brekk er også en utmerket kandidat, sier han.

- For ung Olav Versto nevner også Ola Borten Moe (31), men tror han er litt for ung til å overta lederjobben nå.

— Hva tror du er grunnen til at Haga lanserer sin avgang nå?

— Jeg tror ikke det er noe politisk som ligger bak. Hun synes vel at hun har holdt på lenge nok. Jeg har ikke noen grunn til ikke å tro henne på det. Hadde det vært Arnstad-saken som lå bak, hadde det tatt mye lengre tid før hun hadde kommet med en beslutning. Dette er sikkert noe som har modnet lenge, mener Versto.

Høy stjerne i partiet Også i partiet har Navarsete en høy stjerne.

– Hun er samlende, tydelig og synlig og har evnen til å skjære gjennom i tøffe saker. Vi mener Liv Signe bør bli Senterpartiets neste leder, sier fylkesleder Knut M. Olsen i Navarsetes hjemfylke Sogn og Fjordane til NTB.

Også Senterungdommen mener Navarsete vil være en utmerket kandidat.

Hva synes du om Liv Signe Navarsete som ny Sp-leder? Si din mening

SISTE ÅR: Åslaug Haga er inne i sitt siste år som Senterparti-leder.
SCANPIX