Geir og kompisene Anton Omar Aarag og Yngve Eikill er med på omvisning for nye studenter rundt på Nygårdshøyden — en gang kalt Leninhøyden.

De tre 20 år gamle vennene fra Karmøy har ikke tenkt å bidra til at kallenavnet vender tilbake. Husokkupasjon hører til tiåret før de ble født, mener de.

Idiotisk å okkupere

— Det virker litt idiotisk å okkupere et hus. Det kan bare ha effekt om det er kjempemange som gjør det, mener Geir.

— Det er andre måter å vise frem problemet. For eksempel kan en hel gjeng sove i telt for å boikotte utleiere, foreslår Yngve.

— En kunne hengt opp lister over de verste hushaiene, mener Anton.

— Det gjøres, skyter Geir inn. Men listene er ikke oppdaterte.

Selv om de ikke er helt med på metodene, sympatiserer guttene med Boligaksjonen.

— Det er grotesk at situasjonen er som den er. Jeg har en følelse av at mange ender i et høl av en hybel, sier Anton.

Dyrt for liten do

De tre guttene er helt nyankomne til byen. Yngve og Geir har funnet seg steder å bo.

— Jeg skal bo sammen med kjæresten min på Laksevåg. Vi har funnet et bra sted, men så begynte vi å lete allerede i mai, forteller Geir.

Yngve har tilfeldigvis funnet et sted rett i nærheten av vennen i Herman Gransvei. Han skal bo sammen med tre venninner.

— Det er voldsomt dyrt å bo her. Jeg betaler 2500 kroner for et rom på ti kvadratmeter, en liten do og en liten stue, sier Yngve.

Anton har ikke noe sted å bo. Foreløpig overnatter han hos en venn. Der har også en annen husløs søkt tilflukt. Totalt er de seks personer på tre soverom.

Hadde situasjonen vært riktig, riktig ille, kunne han kanskje okkupert likevel:

— Men det ville vært siste utvei. Først skulle jeg bodd på et kott i ett år. Så skulle jeg vært veldig desperat, og veldig irritert, sier Anton.

VIL IKKE OKKUPERE: Geir Erland, Yngve Eikill, Anton Omar Aarag fra Karmøy og Sigrun Solbakken fra Bergen, er ferske studenter i byen. Alle, bortsett fra Anton, har et sted å bo. Boligaksjonens oppfordring om å okkupere tomme hus i sentrum har de lite sans for. <br/>Foto: ØRJAN DEISZ