I Bergens Tidende i går sa Warberg at flytting av Gamle Bergen til Koengen kan øke besøkstallet fra 40.000 i dag til en million pr. år. — I så fall kan Gamle Bergen bli blant landets aller mest besøkte turistattraksjoner. Kanskje kan en slik attraksjon i Bergen nå helt til topps, sier informasjonssjef Janne Værnø i Norges Turistråd.

Hun legger til at anslagene om turistbesøkene på severdigheter uten inngangspenger er usikre. Men man antar at Vigelandsparken i Oslo er landets mest besøkte turistattraksjon. Men der er det ikke inngangspenger. Dermed teller heller ikke Vigelandsparken med på listen over de mest besøkte attraksjonene.

Holmenkollen museum i Oslo er landets mest besøkte attraksjon, der turistene må betale for seg. I sommersesongen i fjor løste 616.218 personer billett. Deretter følger Dyreparken i Kristiansand og Fornøyelsesparken Tusenfryd ved Oslo med 460.000 og 410.000 besøkende.

Fløibanen ligger på fjerdeplass, og er dermed Bergens ubestridte nummer en i kampen om turistene. I fjor hadde Fløibanen 405.000 passasjerer i sommersesongen, og totalt 924.000 hvis man ser året under ett.

Turistattraksjon nummer to i Bergen var Akvariet med 195.000 besøkende, som er det desidert laveste på mange år. Deretter følger Troldhaugen med nær 110.000 og Bergen Kunstmuseum med ca. 80.000 besøkende, forteller Cecilie Svabø i Bergen Reiselivslag.