Folkehelseinstituttet har følgende råd til dem som venter på å bli vaksinert mot svineinfluensa: Lev som normalt.

Først oppunder jul vil alle som ønsker det, ha fått tilbud om en første dose med svineinfluensavaksinen Pandemrix. Årsaken er at produsenten GlaxoSmithKline rett og slett ikke klarer å lage og levere vaksinen i et raskere tempo.

Men hvordan skal alle de som er utenfor risikogruppene og ønsker vaksinen, forholde seg i mellomtiden?

— Lev som normalt, sier overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet til NTB.

**Les også:

Toåring døde av svineinfluensa**

Ikke kollektivstans Fredag kom rådet fra norske helsemyndigheter om at hele befolkningen bør ta vaksinen — også små barn ned til seks måneders alder. Samtidig ble det kjent at svineinfluensaen har krevd sitt tiende dødsoffer her til lands.

Mange må vente i inntil to måneder før de får tatt vaksinen, men det er ingen grunn til å isolere seg av den grunn, mener Folkehelseinstituttet. Full stans i kollektivtrafikken, som i Mexico, er ikke aktuelt.

— Det er ikke nødvendig å unngå å reise med buss, tog, trikk eller fly eller holde friske barn hjemme fra skole eller barnehage, sier Iversen.

— Influensa smitter hovedsakelig gjennom dråpesmitte. Det viktigste for å begrense smitten er å hoste og nyse inn i et papirlommetørkle eller i albuekroken, vaske hendene godt og bli hjemme fra skole eller jobb dersom du er syk, sier han.

Et annet råd er å unngå å drikke av samme glass eller flaske som andre.

Smitte Selv om du har oppholdt deg i samme rom eller snakket med en som viser seg å ha svineinfluensa, er det slett ikke sikkert du blir syk. I et eksperiment der frivillige ble sprayet i ansiktet med influensasmitte, ble bare 15-20 prosent syke.

— Man kan være smittebærer selv om man ikke har symptomer på influensaen. Men sykdommen er mer smittsom dersom du har klare symptomer, sier Iversen.

Folkehelseinstituttet har ikke kommet med noen reiserestriksjoner, og viser til at svineinfluensaens utbredelse varierer fra land til land. Å ta med influensamedisinen Tamiflu på utenlandstur er heller ikke nødvendig, med mindre du er i en av risikogruppene.

— Jeg reiste selv på ferie til Istanbul i slutten av september, uten Tamiflu, sier Iversen.

— Dette er i utgangspunktet en mild sykdom for de aller fleste, selv om den blir alvorlig for noen, sier han.

**Les også:

Strømmer til legevakten**

**Les BTs leder:

Kaos som fortjent**

Hva gjør du for å unngå svineinfluensa?