— Det er litt lettvint å gi Friele skylden for at jenten i kaffereklamen måtte gi klærne tilbake. Samtidig er det lettvint av Friele å si at et bidrag fra ham til kaffebøndene ikke vil monne. Han er en langt mer betydelig aktør enn den enkelte kaffedrikker, og har derfor både større innflytelse og ansvar, sier professor i samfunnsøkonomi, Kjetil Bjorvatn ved NHH, med referanse til gårsdagens BT der Herman Friele uttalte at han følte seg urettferdig behandlet av NRKs «Forbrukerinspektørene».

I kveld deltar Bjorvatn i en debatt om «Rettferdig kaffe» på Det Akademiske Kvarter i regi av medisinstudentene. Samfunnsøkonomen tror ikke økt kaffepris er redningen for fattige kaffeland.

— Får et produkt, som for eksempel kaffe, for høy pris, er det flere som vil produsere. Dermed kan man få overproduksjon. Man bør heller gjennom bistand hjelpe fattige produsenter med å finne alternative jobber, mener Bjorvatn.

Han understreker samtidig at av en så stor produsent som Friele bør man kreve at han sjekker forholdene der kaffen kommer fra og ikke bare forholder seg til kaffebørsen.

I en pressemelding fra Initiativ for Etisk Handel (IEH) får Kaffehuset Friele ros. Fordi firmaet har vært med på å utvikle et system som gjør at det kan handle kaffe fra fattige land uten å bryte grunnleggende menneskerettigheter. Kjelsberg kaffe, Joh. Johansen og Kaffehuset Friele meldte seg tidligere i år inn i Initiativ for Etisk Handel, og samtlige firma arbeider for å oppfylle forpliktelsene som ligger i IEH-medlemskap, heter det i pressemeldingen.

Samtidig refser Attac Høyre fordi det som eneste parti ikke å ville stille til debatt om «Bergen i Verden» i Bergen Kunsthall lørdag:

— Høyre har en høyt profilert ordførerkandidat som har høstet svært godt av globaliseringens frukter. Dette gjør partiets manglende interesse for dette ordskiftet til noe ekstra arrogant, uttaler Espen Edvardsen i Attac Bergen.