— Rusmisbruk, impulsivitet, dårlig sosial funksjon og dårlig nettverk kjennetegner unge drapsmenn. Det er taperne som gjør dette, sier psykiater Randi Rosenqvist, tidligere leder av Rettsmedisinsk kommisjon.

Hun sier at unge drapsmenn ofte har psykiske problemer og rusproblemer.— Det er noen ganske få som ikke har noen av delene, men det er unntakene, sier hun.

- Vil ikke huske

18-åringen som er pågrepet for drapet på Hilda Feste (98) skal ifølge forsvareren ha fortalt at han var hos en kamerat og drakk alkohol kvelden drapet skjedde.

— Rus kan være utløsende årsak. Man dreper ikke fordi man ruser seg, men når man ruser seg er det lettere å drepe av andre grunner. Med rus kan man gjøre ting man nok kunne ha lyst til, men hadde motforestillinger mot i edru tilstand, sier Rosenqvist, som understreker at hun uttaler seg generelt og ikke om den aktuelle saken fra Os.

I de tilfellene hvor drapsmenn sier at de ikke husker noe av selve drapet, er det gjerne fordi de ikke vil huske det, ifølge psykiateren.

— Over 50 prosent av de som begår drap rapporterer at de ikke husker. Det kan delvis være fordi man er overstadig, eller fordi det er såpass ubehagelig å huske på det at man unngår det så godt man kan, sier hun.

Handler ofte på impuls

Rosenqvist nevner ran, seksualitet og krenkelser som de tre vanligste situasjonene hvor unge begår drap.

— Det kan være slåsskamper hvor man skal gjenvinne æren og som resulterer i at man dreper noen. Russituasjonen gjør også at en akutt oppstått situasjon ikke blir særlig klokt resonnert rundt. Når man er ruset kan man impulsivt komme til å gjøre ting fordi man feiloppfatter en situasjon og ikke tenker seg om, sier hun.

Psykiater Ulf Åsgård jobbet tidligere i svensk politis ekspertgruppe for å kartlegge profiler på gjerningsmenn. Han sier unge drapsmenn ofte ofte er sky og har dårlige sosiale evner. Ofte handler de på impuls.

— Ofte er de ikke selv forberedt på at de kommer til å gjennomføre en slik handling, sier han.

Åsgård kjenner ikke til noen lignende hendelser, hvor en så ung person har blitt pågrepet for drapet på en eldre person.

— Dette er veldig spesielt, sier han.