• Det kunne nok gått annerledes, sier advokaten som hjalp Ragnhild Helsengreen å kjempe mot akuttplassering.

— Det er en tragisk historie. Hun var en fantastisk flott jente, veldig voksen for alderen, sier advokat Ole Petter Grythe Hoff, som representerte Ragnhild Helsengreen i flere saker mot barnevernet.

Han var også hennes advokat da hun i vår kjempet mot barnevernets vedtak om å sende henne til en ny institusjon i Nord-Norge. 15-åringen hadde da rømt fra institusjonen Kasa Flatøy gjentatte ganger.

Ville flytte henne

Ifølge BA var hun ved ett tilfelle borte fra institusjonen i fem dager, og husket lite av perioden da hun kom tilbake.

Barnevernet mente jenten burde flyttes for å få bedre hjelp mot sine rusproblemer, men Ragnhild selv ville ikke det, og klaget vedtaket inn for Fylkesnemnden.

Mens hun ventet på at saken skulle komme opp der, ble hun midlertidig plassert i en institusjon på Østlandet.

— Der gikk det mye bedre med henne, sier Hoff.

Fylkesnemda sa nei

I Fylkesnemnden vant 15-åringen frem, og dermed kom hun tilbake til Flatøy. Fredag rømte hun nok en gang derfra, og lørdag kveld ble hun funnet død i en leilighet i Nordre Skogvei.

— Det er jo lett å si i ettertid at det kunne gått annerledes, hvis hun hadde blitt akuttplassert i Nord-Norge slik barnevernet ville. Men jeg var hennes advokat, og jobbet for at hun skulle få det slik hun ønsket. Hun var veldig glad i foreldrene sine, og ville så veldig gjerne få tilbringe mer tid med dem, sier Hoff.

Han skulle etter planen hatt et møte med Ragnhild når han kommer tilbake fra ferie. Slik ble det ikke.

— Det hender av og til at klienter dør, men det er spesielt ille når det er en så ung jente. Det går ekstra inn på meg, sier advokaten.