— Jeg husker første studiedag. Det var masse opplegg utenfor universitetet, og det skulle være veldig gøy. Det blir litt rart hvis du går der helt alene. Jeg vet mange som bare gikk hjem for at de ikke orket folkemassene, sier Madelen Ljunggren (25).

— Ja, det kan være lett å forsvinne i mengden, sier Maria Nilsen (25).

De to er studenter ved Universitetet i Agder og skal bli førskolelærere. Dette semesteret har de fordypning i kunst- og håndverk.

Kunstfag

Ifølge Norfakta-undersøkelsen i Studmag har fire av ti studenter opplevd ensomhet siste semester. Det er flest ensomme studenter på første semester og blant studenter på humanetiske og estetiske fag.

— En kommer til en ny by og har store forventninger til studietiden. Det er naturlig at det tar tid å få venner, sier Maria.

Gjengen vi snakker med mener man i stor grad velger selv. De mener det er massevis av aktiviteter å være med på om man vil.

— Jeg ser en del folk som er ensomme, som kanskje sitter alene i kantina. Hvis en er veldig sjenert, må en kanskje tvinge seg selv litt, mener Grete Linde (25).

— Jeg bor alene, og velger det selv. For min del får jeg min sosiale porsjon på skolen, sier Marit Gustavsen (20).

Store klasser

Lærer og lektor i keramikk, Nora Hekseberg, synes ikke det er overraskende at studenter på estetiske fag oftere forteller om ensomhet.

— En må kjenne på egne følelser når en jobber med kunst. Derfor tror jeg flere studenter her enn på en teknisk høyskole forteller om ensomhet, sier hun.

Hekseberg har vært lærer ved universitetet siden 1979.