Orkesterplassen til et snerrende havgap ble brått forvandlet til en dødsfelle da en brottsjø slo inn over moloen i Hoddevik.

I elleve meter høye bølger og piskende vind, gikk fem Volda-studenter ut på moloen på Stadlandet like etter midnatt i går.

— Fire ble revet på sjøen av brottsjøen. Tre av dem klarte å hjelpe hverandre på land, forteller konstituert lensmann Nils Bakke ved Selje og Vågsøy lensmannskontor til bt.no.

Redningsmannskaper søkte i hele dag etter den savnede, Frode Ueland Amdal (21) fra Hundsvåg utenfor Stavanger. I ettermiddag ble jakken hans funnet.

Skulle surfe

Studentene var en del av et følge på rundt 20 ungdommer fra Høgskulen i Volda, som egentlig var i Selje for å surfe på lørdagen. Hoddevik er ifølge politiet et yndet tilholdssted for vindsurfere.

— Det kom kjapt flere studenter til da vennene havnet i sjøen. De gikk langs sjøkanten i et taulag og søkte etter kameraten sin. De ble stående med vann til livet, flere av dem. Det var en veldig farlig og dramatisk situasjon, forteller Bakke.

To av dem som havnet i sjøen, ble i dag behandlet på sykehus i Nordfjordeid og Volda. De har bruddskader. Tilstanden betegnes som stabil.

- Ekstremvær

I Hoddevik er man vant til litt av hvert når det gjelder vær. Lokalbefolkningen beskrev i går forholdene som «alminnelig ruskevær».

— Det har visstnok vært mye verre enn dette. Men jeg syntes dette var kraftig kost, og vil kalle det ekstremvær. Det var såpass at redningsskøyten som prøvde å ta seg inn til moloen, bare måtte gi opp. Mannskapet om bord hadde mer enn nok med å holde seg fast, sier lensmannen.

Også et redningshelikopter måtte melde pass. 20 personer - frivillige, Røde Kors-mannskaper og politi - gikk i hele dag langs strandkanten for å lete.

— Men været gjorde at vi måtte være veldig forsiktige. Sikkerheten til letemannskapene kommer først. Det var så «gale» at vi måtte avbryte letingen flere ganger, forklarer Bakke.

- Umulig å bli stående

Lensmannen vurderte det som uforsvarlig å sette inn dykkere og miniubåt i søket. Når det lysner i dag tidlig, gjenopptas søket. Da vurderes søk med miniubåt på nytt.

Bakke vil sterkt fraråde folk å ferdes på moloen når det blåser.

— Selv om man er klar over hva som kommer, er det umulig å holde seg på beina når brottsjøen slår inn, sier han.

- Farlig redningsarbeid

Jan Ove Hoddevik bor et par kilometer fra ulykkesstedet, men har utsikt til moloen.

— Havet står rett inn på den moloen. Det er mange som ikke helt forstår hvor farlig det er å stå der i slikt vær. Spesielt om natten når man ikke har så god oversikt, sier han til bt.no.

— Jeg har hørt at det ble målt 11 meter høye bølger på havet utenfor her i natt, sier han. Det er ikke første gang folk står på moloen for å se kreftene i havet på nært hold. Det er heller ikke første gang folk har blitt skylt på sjøen. Men det er første gang noen er savnet.

Hoddevik var den første utenom studentene som begynte letearbeidet etter den forsvunne studenten. Han ble varslet i ett-tiden natt til lørdag.

Han forteller at han kjørte langs fjæra med traktor i hele natt, og lyste langs sjøen i håp om å finne mannen. Etter hvert kom det flere som deltok i letingen.

— Letearbeidet var svært farlig så lenge det var mørkt. Man risikerer å bli tatt av en bølge når man går i vannkanten i mørket og leter. Dessuten er det vanskelig å gå der, sier han.

KART: ATLE ISAGER
MMS-FOTO: ØYSTEIN TORHEIM