Blant gjenstandene politiet fant da de ransaket hjemmet til Erik Andersen etter pågripelsen i januar 2008, var en bok om politimetoder.

Huset til Andersen hadde flere alarmer, og da han ble pågrepet hadde han et våpen med seg. I huset fant politiet også en rekke andre våpen.

Disse forholdene gjorde at politiet etter pågripelsen mistenkte at Andersen hadde forstått at de var på sporet av ham.

— Husker ikke boken

Andersen avviste i retten i dag at han hadde lest i boken om etterforskningsmetoder som DNA-analyser.

— Boken kan ha ligget hos meg, og jeg kan ha lest i den. Men i dag kan jeg verken huske hvordan den ser ut eller hvordan jeg kan ha fått fatt i den, sa Andersen på spørsmål fra sin forsvarer Gunhild Lærum.

Han har forklart at han sommeren 2006 leste om lommemann-saken og så overvåkingsbilder av seg selv i avisen. Da skjønte han ifølge sin forklaring alvoret i det han hadde gjort, og sluttet straks å begå overgrep.

— Fra du så den avisartikkelen og frem til pågripelsen, var det slik at du gikk rundt i full alarmberedskap og ventet på å bli tatt, spurte Lærum sin klient.

— Nei, jeg var likegyldig til hele settingen. Selv om jeg følte at de var i hælene på meg, så brydde jeg meg ikke. Det var kanskje fordi jeg følte det ville være godt å bli tatt. Det er ikke godt å gå rundt med dårlig samvittighet. Jeg visste jo at jeg var en del av denne saken, og hadde det ikke noe godt, svarte Andersen.

— Var lettet

Allerede da han satt på flyet til Oslo sammen med politiet kort tid etter pågripelsen, følte han seg lettet, forklarte Andersen.

— Tenkte du da at du skulle legge kortene på bordet, spurte politiadvokat Jorid Kile Berg.

— Nei, jeg hadde nok fremdeles en usikkerhet om hvordan jeg skulle takle det. Og det tror jeg fremgår også av det første avhøret, svarte Andersen.

Han ble avhørt første gang samme dag som han ble pågrepet, før han hadde fått advokat. I avhøret nektet han blant annet for at politiet kunne ha funnet hans DNA i forbindelse med overgrep.

Uten å ha blitt forelagt detaljer om DNA-funnene, fortalte Andersen en historie om to badegjester i et bassenganlegg på Østlandet som han hadde reagert på. De sto nemlig og plukket hår ut av en sluk i dusjen.

— Historien er sann. Men der og da, i det avhøret, brukte jeg det som en unnskyldning for DNA-funn, sa Andersen i retten.

På tur hver helg

Han forklarte at han etter et samlivsbrudd tidlig på 2000-tallet stort sett hadde tilbrakt hver helg med å kjøre rundt enten i Hordaland eller over til Østlandet. Aktoratet mener han på mange av disse turene begikk overgrep. Selv har han helt eller delvis innrømmet overgrep i forbindelse med seks av turene.

I går forklarte Andersen at på mange av bilturene hans hadde han som mål å se etter tomter eller nedlagte gårdsbruk som han kunne kjøpe.

— Jeg drømte om å kunne flytte fra maset, sa han.

I avhør med politiet har han i ettertid forsøkt å gi politiet de detaljene han husker om hvor de aktuelle tomtene og gårdene lå og når det var han kikket på dem, forklarte Andersen.

— Men jeg har jo ikke notert meg nøyaktig hvor jeg kjørte, hvilke ferger jeg tok og hvor jeg fylte bensin. Det tror jeg ikke noen gjør, sa han.