• Er du på et høyt punkt i terrenget i tordenvær, må du være på vakt. Hvis håret plutselig stritter, må du raskt legge deg ned for å unngå å bli truffet av lynet.

Klimaforsker Hans Olav Hygen i klimaavdelingen ved Meteorologisk institutt i Oslo sier dette til Bergens Tidende. Han understreker at det er svært sjelden mennesker blir truffet av lyn. Og hvis det skjer, vil det oftest kunne skrives på kontoen for uhell, mener han.

— Er mennesker med piercing i ansiktet eller andre steder på kroppen ekstra utsatt for fare i tordenvær?

— Nei, piercing tiltrekker seg ikke lyn mer enn en metallmynt i bukselommen, stållenke på armbåndsur eller andre ting av metall på kroppen. Hvis lynet slår ned og går gjennom en menneskekropp på vei mellom bakken og skyene, er det ikke fordi det er trukket mot kroppen av en slik metallgjenstand. Det er ingen grunn til å advare folk med piercing mot å være utendørs i tordenvær, sier Hygen.

— Folk har fortalt at håret har reist seg og strittet under tordenvær og at de la seg flate på bakken for å unngå å bli rammet av lynet. Er det klokt?

— Ja, hvis håret stritter i tordenvær, er det fare på ferde. Da må man raskest mulig legge seg ned så lavt i terrenget som mulig. At håret stritter, betyr at luften er ladet med elektrisitet og at det er like før et lyn slår ned der man befinner seg eller i nærheten. Lynet søker letteste veien mellom bakken og skyene, sier Hygen.

Meteorologisk institutt gir disse tipsene ved lyd- og tordenvær.

n Ikke gå inn under trær for å unngå å bli våt.

n Ikke opphold deg på steder der hodene stikker opp over omgivelsene, for eksempel hvis du går på en åpen slette, eller på en fjellvidde. Da er det lurt å legge seg ned i terrenget.

n Ikke fisk når det tordner. Du kan fungere som lynavleder, lynet kan ta veien om deg til vannet.

n Ikke bruk telefonen.

n Ta ut stikkontakter og tv- og radioantenner fra veggene.

n Ikke bad.

n Er du ute i båt kan det være greit å komme seg til land, selv om det forholdsvis sjelden forekommer skader.

n Det tryggeste sted man kan oppholde seg er i en bil. Dersom lynet treffer bilen følger det karosseriet utvendig og videre til bakken.

SKUMMELT: Det ser spektakulært og skummelt ut, men stort sett går det bra.<p/> FOTO: SCANPIX