Legen (30) risikerer fengsel for å ha «forvoldt betydelig skade på legeme eller helbred» på pasienten i 2003. 30-åringen skulle justere skruene på en såkalt halovest som Mona Fjellstad hadde fått på som en del av behandlingen av et nakkebrudd.

I dag møtte legen, som nå jobber i Oslo, i Bergen tingrett.

— Jeg er ikke skyldig, sier han.

Tiltalte har ifølge aktor forklart at han den aktuelle dagen skrudde skruen rundt 1-2 ganger.

— For å få skruen fra den normale posisjonen og 2,5 centimeter inn i hjernen (som ifølge aktor var tilfellet her, journ. anm.) må man skru rundt 30 ganger, sa aktor, politiinspektør Svein Erik Krogvold, i sitt innledningsforedrag.

Fem dager etter hendelsen skal tiltalte ifølge aktor ha fjernet en setning i journalen om hva som skjedde da skruen kom 2,5 centimeter inn i hjernen. Ifølge aktor skal legen rett etter behandlingen av Mona Fjellstad ha fjernet følgende setning: «Det er vel 1 centimeter å gå på, og en skrur den inn uten motstand.»

- Møtte ikke motstand

Den 30 år gamle legen skal senere i dag forklare seg for retten. Forsvareren hans, Karl Nicolai Vogt Skjerdal, sa i sitt innledningsforedrag at 30-åringen ifølge tiltalen «ikke merket noen motstand da han skrudde inn skruen.»

— Man vil merke motstand om man skrur en skrue gjennom kraniet, sa Vogt Skjerdal.

Komplikasjoner

— Legen var helt fersk, en sivilarbeider, og ble satt til å utføre arbeid som han ikke var kvalifisert til, har politiinspektør Svein Erik Krogvold tidligere sagt til bt.no.

Sykehuset slipper så vidt tiltale ettersom bevisene ikke er sterke nok.

Pasienten, Mona Fjellstad (30), fikk store komplikasjoner etter feilbehandlingen. Hun ble 51 prosent ufør og fikk varige hjerneskader. Kvinnen lider i dag av epilepsi, nakkeskade, encephalopati og øresus.

Ifølge en medisinsk sakkyndig hos Norsk Pasientskadeerstatning, stammer 38,5 prosent av uførheten fra feilbehandlingen.

Fjellstad synes sykehuset slipper altfor billig. Hun varsler nå et privat søksmål mot Haukeland Universitetssykehus.

— Du skal ikke la en sivilarbeider få leke kirurg selv om en overlege mener han er aldri så skikket. Det er en grunn til at leger trenger flere års ekstra utdanning etter legestudiet for å bli nevrokirurg i dette landet, har hun tidligere sagt til bt.no.

- Alle ble stresset

Marerittet startet da 30-åringen fra Bømlo skulle til etterkontroll for å få justert skruene på en såkalt halovest.

En halovest er et stativ med fire skruer mot kraniet og støtte mot skulderpartiet. Stativet skulle sikre en stabil tilgroing etter at hun brakk nakken på fire steder sommeren 2003.

På høsten stilte hun på sykehuset til kontroll hos legen som både hadde vært med på å montere halovesten og utført etterkontrollene. At legen ikke var nevrokirurg, var det ingen som fortalte henne.

— Legen begynte å skru på den ene skruen. Det gjorde vondt. Så fikk jeg bedøvelse og beroligende. Han skrudde mer, men da sa jeg at 'dette går ikke'. Så tok han meg med opp på avdelingen. Der ble alle litt stresset. De så jo at skruen sto altfor langt inn i hodet mitt, forteller Fjellstad.

Røntgenbilder viste at skruen hadde trengt gjennom hjernehinnen og 2,5 centimeter inn i hjernen. Skruen forårsaket infeksjon og en byll i hjernen.

Prøver å drive pub

Fjellstad jobbet i databransjen før hun ble halvt ufør. I dag driver hun Inside Pub på Stord.

— Databransjen måtte jeg bare gi opp. Det gikk ikke å kikke tomt inn i en skjerm, forklarer Fjellstad.

Hun er redd skruemarerittet kan ha satt henne ut av spill for godt i arbeidslivet.

— Jeg har gode dager og jeg har dårlige dager. Nå frykter jeg å bli 100 prosent ufør, sier hun.

FIKK HJERNESKADE: Mona Fjellstad har kjempet mot Haukeland Universitetssykehus siden feilbehandlingen i 2003.
RUNE SÆVIG
HEIDI TORKILDSON RYSTE (sms)
ALVORLIG SKADE: Skruen forårsaket infeksjon og en byll i kvinnens hjerne, markert på dette røntgenbildet.
BTs førsteside 8. juli 2004