Han får støtte fra Bergen og omegn Friluftsråd, som beskriver uttalelsen som latterlig.

Åsane Tidende fortalte tidligere om Eli Jakobsens nestenulykke på Toppesanden da hun var barn. Hun fortalte at farlige understrømmer gjør badeplassen til et utrygt sted for små badegjester. Jakobsen beskrev Toppesanden som uegnet som badested, og oppfordret kommunen til å heller bruke ressurser til å ruste opp andre badeplasser i bydelen.

Dette får Martin Søfteland i Toppesanden Velforening til å se rødt.

– Hva er beviset for at livsfarlige undervannstrømmer eksisterer? I et nøkternt perspektiv virker det som om Jakobsen som barn har blitt overrasket av en bølge på ”vassedypt” vann. Når bølger treffer får man en dytt, og idet bølger trekker seg tilbake oppleves et visst sjødrag motsatt vei og litt ”turbulens” i sjøen. Da bølgen brakte henne ut av kontroll, fikk hun umiddelbar bistand fra sin årvåkne og lynraske far. Flott! Det er vel fars oppgave på badetur. Var dette livsfarlig, spør Søfteland, og stiller seg spørrende til om det finnes andre bevis for at det finnes livsfarlige undervannstrømmer i dette området.

– Barna elsker bølger

Søfteland hevder at geologien i området tvert imot tilsier at Toppesanden skal være blant de mer trygge områdene, hva strøm angår.

– I fjorder som i elver er strømmen som regel sterkest i trange passasjer. I Toppesanden er derimot fjorden på sitt bredeste. Jeg har badet i Toppesanden i 40 år og har dykket der over 20 ganger. Jeg har aldri opplevd noe særlig strøm, og ingen livsfarlige undervannsstrømmer, sier han.

Søfteland beskriver det som trist at en beboer i området legger bølger og strøm til grunn for det han kaller ren skremselspropaganda. Han synes selv at bølger for de aller fleste er et hyggelig innslag på badeturen.

– Når det kommer en båt med stor hekkbølge forbi en badeplass, oppleves unisone gledeshyl fra barn som stormer uti for å nyte bølgene. De fleste kommersielle badeanlegg har forstått at barn elsker bølger. Derfor anlegges bølgemaskiner. Formålet er nytelse – ikke å utsette betalende gjester for drukningsrisiko eller ”nær døden opplevelser”. Å fremstille bølger på en badeplass som et potensielt livstruende fenomen, er skremselspropaganda. Både bølger og strøm er positivt for naturen og dermed naturopplevelsen i området. Hvorfor foreslås å bygge molo, spør han.

– En misforståelse

Martin Søfteland understreker videre at Toppesanden er et friluftsområde som ikke bare vil bli benyttet til badeplass. Han nevner både fisking og spasering som alternative opplevelser, og påpeker at naturen på ingen måte bør bli en «skummel» plass å oppholde seg for hverken store eller små. Han mener andre vanlige ferselssteder er vel så farlig.

– Det er en misforståelse at Toppesanden friområde bare skal være en badeplass. Velforeningens mål er å tilrettelegge for et bredest mulig spekter av naturopplevelser for alle alderstrinn på helårsbasis. Både livet generelt og ferdsel i naturen medfører en viss fare. For min del tror jeg risikoen ved å krysse Morvikveien på veg til Toppesanden eller kjøreturen til alternative badeplasser, er mye større enn risikoen ved å bade i Toppesanden.

Viktigheten med oppfølging av barna, og generell sikkerhet under badeturen, er et moment Søfteland også beskriver som stort. Han mener imidlertid det er galt å mane til frykt.

– Ved enhver bading skal man ha tilsyn med barn, spesielt de som ikke er svømmedyktige, og ta hensyn til barnets evne til mestring ved valg av badeplass.

Jakobsens kraftige og generelle anbefaling om at så vel kommunen som badeglade bør finne annet fokus enn Toppesanden, er skivebom. Toppesanden er absolutt både en velegnet badeplass og en naturperle. Naturen bør nytes – ikke fryktes, avslutter han.

Aldri hørt om

– Å fokusere på farlige undervannsstrømmer på Toppesanden, er feil og direkte latterlig, sier administrativ leder i Bergen og omegn Friluftsråd, Åge Landro til Åsane Tidende. Han sier at sjøen alltid utgjør en viss risiko, men at det på ingen måte er farligere på Toppesanden enn andre steder.

– Vil du avvise at det finnes undervannsstrømmer på Toppesanden?

– Ja så absolutt. Jeg kan ikke skjønne hvor disse påstandene er hentet fra, og har aldri hørt om noen spesielle strømmer i dette området, sier han videre.

Udokumentert

Landro påpeker at Toppesanden som friluftsområde skal ha en rekke goder som besøkende skal kunne nyte av.

– Et friluftsområde som dette er svært positivt for nærmiljøet. Det er en grønn lunge der folk kan fiske, gå turer, eller sjøsette kajakkene sine. Barna kan plukke i fjæra, og man kan bade. Da jeg leste artikkelen om farlige strømmer, var det første som slo meg at dette var syltynt. Det denne personen sa var fullstendig udokumentert, og jeg utelukker ikke at vedkommende kan ha egne motiver for å komme med disse uttalelsene, avslutter han.

Besøk Åsane Tidende på nett.

IDYLL: At naturen er vakker på Toppesanden, er åpenbart. Nå mener Toppesanden Velforening at det spres skremselspropaganda om stedet.
Privat, Martin Søfteland
IKKE FARLIG LIKEVEL? ¿ Toppesanden er ikke et farligere badested enn andre steder, mener Martin Søfteland i Toppesanden Velforening.
Magne Fonn Hafskor