Da helikopteret tok av, ble vaieren slengt opp i halepartiet slik at helikopteret styrtet. Nå tror Havarikommisjonen det ligger en forglemmelse bak den fatale ulykken 14. september, skriver VG.

Lastevaieren tilhørte en container en flyr betong i. Da flygeren landet, trodde han at han skulle ut og fly mer betong, men under bakkeoppholdet ble planene endret.

— Glemt vaieren

– Vi antar at han har glemt vaieren, for vedkommende pleide ikke å fly med denne vaieren uten last, sier Edith Irgens ved Statens havarikommisjon for transport til avisen.

Helikopteret falt ned midt mellom to bolighus like ved Voss sentrum. Olav Skeie og Inge Grevle mistet livet i styrten. Krimteknikere fra politiet og havariinspektører brukte dagen etter ulykken lang tid på å undersøke en om lag ti meter lang vaier, som ble funnet omtrent 100 meter fra det knuste helikopteret.

— Vi ser noen merker på vaieren, så vi skal se nærmere på denne. Merkene viser at det har vært kontakt mellom vaieren og helikopteret, men om det er som følge av ulykken vet vi ikke, sa havariinspektør Tor Nørstegård dagen etter ulykken.

Øyenvitner har forklart at vaieren, som hang under helikopteret, kom inn i halerotoren.

Fant ikke lodd

Etter å ha transportert bygningsmaterialer til den nye stolheisen på Bavallen hele torsdag, var pilot Olav Skeie og Inge Grevle på vei tilbake til Bømoen flyplass da ulykken skjedde.

— Etter det vi har fått opplyst var det ikke last på vaieren, sier havariinspektør Nørstegård.

Flere helikopterpiloter Bergens Tidende har snakket med, sier det er vanlig at helikoptre uten last bruker et lodd for å holde lastevaiere trygt unna helikopterets rotorer.

— Våre flygere bruker alltid et tungt lodd når de kjører med lasteline. Dette er standard utstyr, sier Lars Kveen, daglig leder i Helikopter Utleie til Bergens Tidende.

— Var det lodd på vaieren?

— Jeg kan ikke utelukke det, men vi har ikke sett noe lodd, sier Nørstegård.

I 16.00-tiden ulykkesdagen ble det sammenklemte helikopteret fraktet bort fra krasjstedet. Da hadde Havarikommisjonen sammen med flere politimenn møysommelig lett rundt hele ulykkesstedet.

MØYSOMMELIG ARBEID: Politiet og Havarikommisjonen finkjemmet området hvor helikopterte styrtet.
BRUKKET I TO: Halerotoren var brukket i to deler, som ble funnet på to ulike steder et stykke fra det krasjede helikopteret.
Lillebø, Jan M.
I SORG: Fakler til minne om de døde etter ulykken.
Rune Nielsen
VRAKET: Haleroret falt av i luften og ble liggende et stykke unna vraket.
RUNE NIELSEN