Tirsdag ble den 42 år gamle kvinnen fra Østlandet varetektsfengslet i fire uker i Bergen tingrett. Hun er tidligere straffedømt ni ganger.

Hun er siktet for frihetsberøvelse og vold mot mannen som inviterte henne hjem da de møttes i Bergen sentrum natt til søndag. Av rettens kjennelse fremgår det at hun skal ha rispet ham med en saks og at han har riper over hele overkroppen, både foran og bak. Mannen skal ha forklart at kvinnen fant en saks og begynte å klippe sitt eget hår. Deretter skal hun ha angrepet ham.

Han kom seg ut av sin leilighet søndag morgen og tilkalte politiet. Kvinnen ble pågrepet og satt i arrest.

Hoppet over skanken

Ifølge rettens kjennelse har hun «rusproblemer og hennes adferd synes å være relatert til rusbruken, muligens en rusrelatert psykose.»

Hennes oppførsel var svært spesiell i rettssal 1 c i Bergen tingrett. Hun gråt høylytt og tok seg til hodet. Da hun skulle sette seg i stolen midt i rettssalen for å forklare seg, hoppet hun over skranken der hun satt med sin forsvarer. De to arrestforvarerne var hele tiden på alerten og passet på, og måtte tidvis gripe inn.

— Ha en god dag. Solen skinner

Hun forklarte seg usammenhengende og snakket høyt. Tidvis ble religiøse figurer brakt inn. Dagen før ble hun fremstilt for psykiatrisk lege, uten å bli innlagt.

«Retten er i tvil om at siktede er i stand til å ta vare på seg selv på det nåværende tidspunkt, og hennes atferd i rettsmøtet indikerer også at hun kan være en fare for andre», heter det i kjennelsen fra Bergen tingrett.

Kvinnen vil ikke sitte i varetekt og bestemte seg for å anke. Etter at rettsmøtet var over, ble hun ført ut av lokalet.

— Ha en god dag alle sammen. Kos dere ute. Solen skinner, sa hun.

Sjekker tidsaspekt

— Hun er bedre ivaretatt i varetekt enn om hun er ute. I fengsel vil hun kunne få helsetilbud. Vi kommer straks til å starte en prejudisiell vurdering av henne, sier Janne Ringset Heltne, politiadvokat i Hordaland politidistrikt.

Hun forteller at det er usikkert hvor lenge mannen skal ha blitt holdt innesperret.

— Dette er noe av det vi arbeider med å få klarhet i, sier Heltne.

Stein Erik Ottesen forsvarte kvinnen i rettsmøtet og ba om at hun ble løslatt ettersom hun nektet straffskyld for de alvorlige punktene i siktelsen.