FINN BJØRN TØNDER

Jyllands-Posten har nemlig gått «nummer to-byene» i Norden — Århus, Göteborg og Bergen - nøye etter i sømmene. Artikkelserien oppsummeres med en krystallklar lederkommentar: De andre byene i Norden har mye å lære av Bergen. Spesielt fremheves boligpolitikken i byen mellom de syv fjell. Men kollektivpolitikken omtales også som et lærestykke. Kommunens ute- og natteliv, slik det er organisert og regulert, blir også trukket frem. Synlig, avslappet politi er også på plussidene til Bergen. For ikke å snakke om musikkmiljøet. Det vises til at mye av suksessen til bergensmusikerne skyldes dette faktum: At Ephemera, Kings Of Convenience, Röyksopp og alle de andre som slo igjennom her satset på fellesskap og et kreativt miljø. Det viste seg å være langt mer vellykket enn kontrakter med store plateselskaper.

Veldig like byer

Den danske avisen understreker at det er utrolig hvor like Bergen, Århus og Göteborg egentlig er. Og at de tre byene står overfor de samme, politiske utfordringer. Men løsningene på bolig- og kollektivpolitikken gripes an veldig forskjellig. Avisen slår så fast at spesielt Århus har mye å lære av Bergen.

Danskenes utsendte til byen mellom fjellene har merket seg at det er noe kronglete for bilister å komme frem i sentrale deler av Bergen. «Men det er fordi nordmennene bevisst har gjort kjørebanen smal og enveiskjørt trafikken for å få bilene ut av byen.»

Det fremheves også at Bergen har politikere som «målrettet har valgt å satse på kollektivtrafikk. Vel å merke en kollektivtrafikk som virker», lyder den danske hyllest. Økt antall bussavganger og frysing av prisen er forklaringen på suksessen, ifølge Jyllands-Posten.

Bybanen

Planene for Bybanen i Bergen omtales også i rosende ordelag. Og så slår avisen fast at bybaneplanene i Bergen er reelle og gjennomførbare, i motsetning til luftspeilinger i Danmark. «Fordi behovet er oppstått som følge av den overordnete utvikling i bykjernen».

Boligpolitikken

Boligpolitikken i Bergen får nesten mest skryt. Spesielt fremheves bygging av boliger, av alle størrelser, ved det avisen kaller «havnefronten»: Nøstet, Damsgård, Sandviken og andre steder. «Bergen vil handle mens interessen er der. Derfor har ikke prosjektene strandet på planlegging og nye høringer. Forretningsgangen er effektiv når prosjektene er godkjent. Og saksgangen er ikke lenger treg», skriver avisen.

Bilene under jorden

Jyllands-Posten har blant annet vært på byvandring med byråd for byutvikling, Lisbeth Iversen (KrF). Og hun viste dem hvordan bilens fremtid skal bli i Bergen: I parkeringsanlegg under jorden, med det meste av trafikken i tunneler. Hun lover også Bybanen ferdig til 2008, til en pris av 1,5 milliarder kroner.

Ikke bare økonomi

Iversen får også vise Jyllands-Postens lesere at det er mulig for en kommune med dårlig økonomi å få ting til. «Vi måtte tenke på en ny måte», sier Iversen til danskene, og viser blant annet til den trege saksbehandlingen i byggesaker. «Vi måtte innse at vi hadde brukt for mange ressurser og på en for lang saksbehandling. Nye initiativer skaper nye arbeidsplasser. Derfor har vi sørget for at saksbehandlingen nå går mye fortere», sa Iversen, og viste til at nye rutiner gjør at byggherrer kan få stemplet sine papirer umiddelbart, bare prosjektet er seriøst og naboene har godkjent det.

Gledelig for Bergen

— Konklusjonene til Jyllands-Posten er ikke bare gledelige for byrådet i Bergen. Det betyr enormt mye og det er med stor ydmykhet og stor glede jeg hører de har konkludert slik, sier Lisbeth Iversen til BT, på telefonen fra Texas, USA.

— Men har du ikke ført dem litt bak lyset?

— Nei, jeg har vist dem hvordan vi driver Bergen nå, og hva vi har tenkt for fremtiden. Og hvordan vi skal gjennomføre det. Dessuten har jeg vist hva vi har fått til. Det er det som ligger bak konklusjonene, sier Iversen.

— Men du lover bybane? Kan du gi en dato til BT også?

— Om noen få uker vet jeg mer. Mye avhenger av hva staten vil gi. Men vi er enig om bybane. Vi er det.

SYNLIG POLITI: Synlig og hyggelig politi i Bergens gater fremheves også som en viktig ordensfaktor av Jylland-Posten. Men politiet innrømmer i avisen at det også er problemer i Bergen. I går hadde Casper Kaland og Kjersti Fykse det behagelig da de patruljerte Torget.<p/>FOTO: PAUL SIGVE AMUNDSEN
BRUKER HAVNEN: Det er ikke bare politikken i Bergen som får skryt av danskene. I artiklene fremheves det også at havneområdene brukes godt både på sjø og land. Spesielt Bryggen-området roses. Og der var det herlig i går også da (f.v.) Siw Anne Mo, Erlend Mo, Daniel Mo (1 år og 6 mnd.), Julie Mo (8 år) og Julian Jakobsen nøt Vågen.<p/>FOTO: PAUL SIGVE AMUNDSEN
GOD PLASS: Den populære kvinnetrioen fra Bergens musikkmiljø, Ephemera, blir fremhevet i reportasjene i Jyllands-Posten. De er eksempel på at alt går mye bedre uten de store plateselskapene. - Kjemien var dårlig da vi tilhørte en av gigantene. Suksessen kom da vi stolte på oss selv. Da fikk vi også tid til det vi er best til, nemlig komponere musikk, forteller Jannicke Larsen til avisen. <p/> ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ.