Sjikaneringen av de prostituerte skal ha vært spesielt grov de siste årene.

Utekontakten i Bergen sender i disse dager ut brev til russestyret i Bergen og de videregående skolene i Bergens-området, der årets russ blir bedt om å la de prostituerte være i fred.

Russen har brukt stein, paintballkuler, egg og vann for å trakassere gateprostituerte, ifølge teamleder Astrid Gerdts i Utekontakten Bergen.

**Les også:

Kan bli straffet**

Urin fra vannpistoler

Under fjorårets russefeiring fortalte gateprostituerte i Bergen sentrum også at de ble beskutt med urin fra vannpistoler.

I brevet ber Utekontakten ungdommene tenke seg godt om før de deltar i grov sjikane av kvinner som befinner seg i en vanskelig livssituasjon.

– Dette er helt på grensen av det som må kunne defineres som vold. Kvinnene kommer til oss med blåmerker over hele kroppen, sier Astrid Gerdts.

Trakassering og vold vil bli politianmeldt, heter det i brevet.

Gerdts forteller at Utekontakten hvert år siden 2004 har sendt ut brev til russestyret med anmodning om å vise forståelse for disse kvinnene. Det er imidlertid først i år at også de videregående skolene mottar et brev med den samme anmodningen.

Gerdts sier at politiet i fjor informerte om problemet på videregående skoler. Det hjalp ikke.

Ikke representativt

– Vi er kjent med at russen som utfører disse handlingene ikke er representative for Bergens-russen generelt. Likevel går vi nå ut med denne anmodningen om å ta ansvar for at dette blir en forsvarlig russefeiring både for russen selv og for andre. Dette er også en oppfordring til alle foreldre om å følge med på aktivitetene som russen bedriver, sier Gerdts.

Sjikanen har ifølge Gerdts pågått flere ganger i uken i russetiden. Hun mener massesuggesjon og gruppementalitet kan få russen til å delta i aktiviteter de normalt ikke ville vært med på.

– Det er viktig å presisere at vi ønsker russen en god feiring, så lenge den foregår på forsvarlig vis.

I følge Utekontakten har ingen av de prostituerte kvinnene så langt anmeldt noen av forholdene til politiet.

Tar bilnummeret

Gerdts forteller at sjikanen var spesielt grov i 2007.

– Disse kvinnene har en høy terskel når det gjelder hva de anser som trakassering. Noen tror de må regne med å bli behandlet på denne måten. Derfor er det viktig at politiet får tips når slikt skjer. Dette er helt klart oppførsel kvinnene ikke bør akseptere, sier Gerdts.

– Vi ønsker å fokusere på dette problemet og snakke mer med kvinnene om det. I tillegg er vi i en kontinuerlig dialog med politiet. Vi forsøker å notere russebilenes registreringsnummer dersom det lar seg gjøre, sier Gerdts. Hun legger til at jentene setter stor pris på politiets nærvær.

– Vi har et konstruktivt samarbeid med politiet. De er oppmerksomme på problemet.

SKRIVER BREV: Astrid Gerdt i Utekontakten ber i et brev til russestyret og de videregående skolene om at russen lar de prostituerte være i fred.
Larsen, Bjørn Erik