Natt til søndag meldte en kvinne fra om at hun var blitt overfalt og voldtatt av en mann på Voss. Overgrepet skjedde på en gangsti ved Brynagjelet, noen kilometer øst for Voss sentrum.

Kvinnen var alene og på vei hjem etter å ha vært ute om lørdagen.

I RETTEN: Forsvarer Egil Jordan (t.v.) og politiadvokat Trond Eide.
PER LINDBERG

Da hun ble avhørt søndag, fortalte hun at hun hadde kjent mannen igjen. Han hadde kontaktet henne da hun var på et utested i Voss sentrum like før angrepet.

Søndag morgen pågrep politiet en 28 år gammel afrikaner. I avhør skal han ha opplyst at han var i kontakt med kvinnen tidligere på natten.

Tirsdag ble han varetektsfengslet i fire uker. Ettersom mannen er fra et afrikansk land, mener politiet og retten at det er fare for at han kan rømme, noe retten sa seg enig i og fengslet mannen.

— Truet med å drepe

Politiet mener han fulgte etter kvinnen og angrep henne på stien. Til tross for at hun kjempet imot, skal han ha presset henne i bakken og slept henne bort fra gangstien mens han truet med å drepe henne. Deretter skal han ha voldtatt kvinnen mens begge befant seg utendørs like ved bilveien på stedet.

— Dette er en svært alvorlig overfallsvoldtekt. Vi mener det er fare for at siktede kan begå tilsvarende handlinger, sier politiadvokat Trond Eide.

Politiet begrunner gjentakelsesfaren med grovheten i overfallet samt det siktede har forklart i avhør. Etter det BT kjenner til, skal han langt på vei ha snakket seg inn i saken.

Mannen var fattet under fengslingsmøtet i Nordhordland tingrett og samtykket til å sitte i varetekt.

Innlagt på Sandviken

— Min klient er sjokkert over det han er siktet for. Han husker ikke selve handlingen, men har forklart at han har gått etter kvinnen. Han samtykker til fengsling fordi vilkårene er til stede. Han har ikke lyst å komme tilbake til Voss, sier forsvarer Egil Jordan.

Før fengslingsmøtet var den siktede mannen innlagt på Sandviken sykehus. Hans psykiske helsetilstand er tema i etterforskningen og er en av årsakene til at politiet mener det er fare for at han skal begå tilsvarende handlinger på ny. Ifølge kjennelsen fra Nordhordland tingrett kan det stilles spørsmål ved tilregneligheten til siktede. Videre heter det at det antakelig er fare for at mannen kan voldta på ny hvis han går løs.

Det kan bli aktuelt å få en mental undersøkelse av ham. Hvis det viser seg at det er han som har begått overgrepet, men at han ikke var strafferettslig tilregnelig, vil det bli vurdert å få ham dømt etter tvungen psykisk helsevern.

BT skrev to artikler om voldtekten mandag 22. desember. Der het det at siktede er asylsøker. Dette stemmer ikke. Mannen har hatt lovlig opphold i Norge siden 2012.