— Vi var på en lenge planlagt familietur for å se etter noen grotter som svigersønnen min lekte i da han var liten. Da vi kom fram til stedet dro jeg bort en stor stein. Under der lå lårbein, hoftebein og leggbein. Jeg var sikker på at det var et menneske, sier Thor Berge.

Familien var utstyrt med lommelykter og begynte å lete etter flere rester i nærheten. Etter kort tid fant Berge det han trodde var en kjeve.

Like ved bebyggelsen

— Like etterpå så jeg rett på en hodeskalle. Da ble jeg brydd og ringte rett til lensmannen, sier Berge.

Politiet kom straks til stedet og sperret av området som ligger mindre enn 200 meter i luftlinje fra bebyggelsen. En polititjenestemann holdt vakt på stedet i natt, og i morges kom kriminalteknikere for å gjøre undersøkelser. Undersøkelsene har vist at det er mer enn et menneske som er funnet.

— Det er en stor gåte at dette ikke er oppdaget før. Jeg flyttet jo bare på en stein som jeg så ikke hadde ligget der så lenge, sier Berge.

Minst fire personer

Flere barn pleier å leke i området skjelettene ble funnet.

— Jeg har vært på stedet mange ganger uten å se noen beinrester. Det er nesten litt rart, sier Kristine Hjartnes.

Turgåerne fant flere hodeskaller, og politiet mener det er snakk om levninger fra minst fire personer.

Overlatt til arkeologene

Både rettsmedisiner, rettsantropolog og osteolog (ekspert på bein) har vært på funnstedet i dag.

I ettermiddag kom også arkeologer til for å kikke på funnet.

— Vi knytter ikke dette opp mot noen form for kriminalsak. Vi har ingen savnet-saker i vårt område som kan settes i sammenheng med funnet, sier lensmann Lars Erik Dalland i Fusa.

Nå har politiet overlatt saken til arkeologene.

- Voksne mennesker

  • Beinrestene tilhører godt voksne mennesker, de kan være over førti år. Det er ikke funnet noen barn blant skjelettene, sier osteolog Anne Karin Hufthammer.

Ektemann og arkeolog Svein Indrelid kan ennå ikke si noe sikkert om når personene har levd.

— Levningene kan stamme fra alt fra jernalderen til opp mot hundre år siden, sier han.

De to tilbragte hele dagen i dag med å undersøke funnstedet. Indrelid mener at fortsatt kan ligge flere rester av mennesker i området.

Ønsker tips om plastpose

Plastposen enkelte av beinrestene ble funnet i, forvirrer likevel ekspertene og politiet noe.

— Dette er et område der unger har gått på oppdagelsesferd i alle år. Så det kan nok være at noen har funnet beinrester en gang og plassert det i en plastpose. Hvis noen kjenner til dette, er det fint om de tar kontakt, sier lensmannen.

Kristine Hjartnes