• Nå må de slutte med dette tullet om at man kan helbrede de homofile. Det er et håpløst prosjekt. Nei, la dem være i fred, sier psykiater Berthold Grünfeld.

Han er opprørt over pastor Enevald Flåtens utspill og mener pastoren bør finne bedre ting å bruke tiden sin på.

— Han har det som levebrød å true folk med dommedagsprofetier. Jeg håper inderlig at de fleste bare trekker på skuldrene av dette tullet, men en og annen blir vel fortvilet. Nettopp slike utsagn er grunnen til den høye selvmordsraten blant unge homofile, raser den pensjonerte psykiateren.

Bjarte Sørheim sitter i styret for Landsforeningen for lesbiske og homofile. Også han reagerer sterkt på pastorens utspill.

— Jeg synes det er sårende at han sier vi er perverse. Homofile kan ikke helbredes, selv om nok noen skulle ønske de kunne bli heterofile. Jeg er ikke sikker på om Flåten vet hva han snakker om, sier Sørheim som selv kommer fra en kristen familie. Han mener det ikke er et motsetningsforhold mellom å tro og elske samme kjønn.

— Det var en slitsom periode å komme ut av skapet, men familien tok det fint. Det gikk et lys opp for dem og de så på homofili på en ny måte. De har inkludert det som en del av sin tro, sier 23-åringen. Han tror det er særlig vanskelig for kristne homofile å stå for sin legning.

— Jeg tror nok Flåten kan ødelegge en del mennesker med sine synspunkter.

Ler av helbredelsesprester

— Er det noe som vil helbrede oss nå igjen, spør Elni og Chatrine Kullmer lattermildt.

De to kvinnene lar seg verken skremme eller friste av pastor Enevald Flåtens tilbud om å helbredelse fra homofili.

— Det er klart jeg blir oppgitt over slike utspill, men jeg har sluttet å hisse meg opp over at mennesker kan være så dumme, sier Elni. Søndag er det ett år siden de to kvinnene inngikk partnerskap. De smiler forelsket til hverandre over barbordet på Kafé Fincken, lykkelig over at ingen har klart å omvende dem.

— Vi fleiper litt med dette helbredelsestullet, det er liksom for dumt, sier Chatrine. Hun har tidligere vært gift med en mann, men er nå partner med Elni, som har vært lesbisk så lenge hun kan huske.

— Jeg har aldri ønsket at jeg var heterofil, men jeg tror nok det er mange unge som sliter med legningen sin. Og da hjelper det ikke akkurat at kristne vil helbrede dem, som om det dreide seg om en sykdom, sier hun.