Tirsdag slo hun fast at menn må akseptere at kvinner får høyere tillegg og at noen yrkesgrupper kommer bedre ut enn andre.

– Det er ikke tilstrekkelig å hive inn et engangsbeløp på tre milliarder kroner. Vi må ha en strategi som LO og fagbevegelsen ellers må være med på. Det må være en strategi som varer flere år dersom det skal være mulig å tette igjen lønnsgapet, sa hun på en likelønnsdebatt arrangert av Unio.

Debatten viste at alle partier vil ha likelønn, men at løsningene for å få det til er ulike.

Ikke ro og harmoni

Høyres leder Erna Solberg har liten tro på at problemet lar seg løse ved forhandlingsbordet.

– Hvorfor skal LO gå med på at for eksempel utdanningspersonell og andre med høyere utdanning skal få tillegg, mens andre ikke får noe. Det er naivt at det er mulig å få til dette i fred og harmoni, sa hun.

Uenighet

Det er ikke enighet innad i den rødgrønne regjeringen om en likelønnspott. Både Halvorsen og Sp-deltakeren Margaret Eide Hillestad ønsket en slik pott, mens barne— og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap) ikke nevnte den i sine innlegg i debatten.

Fremskrittspartiets leder Siv Jensen slo fast at det er nødvendig at staten går inn med penger og viste til at Frp har foreslått dette i Stortinget, men blitt nedstemt av regjeringspartiene.

Høyre vil ha en kompetansepott som skal gå til ansatte som tar videreutdanning og sikrer seg kompetanse. Begrunnelsen er at dette også vil øke kvaliteten innen de kvinnedominerte yrkene.

Knut Arild Hareide (KrF) støttet forslaget om likelønnspott, mens Venstres Trine Skei Grande understreket at problemet er så komplisert at det ikke kan løses ved noen enkle grep. (©NTB