— Sjåføren kjørte i 100 der det var 80 og 80 der det var 60. Han lå hele tiden over, sier busspassasjer Elisabeth Byrkjeland.

Lørdag ettermiddag i forrige uke tok hun Kystbussen fra Nesttun til Leirvik. Hun forteller til Bergens Tidende at hun satt like bak sjåføren og fulgte med på bussens speedometer.

— Kjøreturen var egentlig behagelig. Der han kjørte fort var det god vei, men man bør jo ikke vente på en ulykke før man roper alarm, sier kvinnen.

- Ingen straff

Bussen holdt ruten og ankom Leirvik på minuttet. Byrkjeland kommenterte den høye farten, før hun gikk av bussen. Til svar fikk hun at sjåføren ikke hadde klart å holde ruten ellers.

— Jeg bebreider ikke sjåføren, men fergene. Det er de som er forsinket og har for knappe tider, mener Byrkjeland.

— Vi skal aldri bryte fartsgrensen. Det som kan skje er at vi mister neste ferge ved Boknafjorden, men det er ingen straff for å komme for sent til en ferge, sier Henning Vestvik, driftsansvarlig for Kystbussen som er eid av busselskapene Connex Vest AS, Gaia Reiser AS og HSD Buss AS.

UP måler høy fart

Han mener trafikken blir heftet av det pågående veiarbeidet på E39 mellom Sandvikvåg og Leirvik og at forsinkede ferger ikke gjør situasjonen bedre.

— Normalt holder det med 25 minutter. Av og til forekommer det at fergene er sene, og kombinert med veiarbeid blir det vanskelig.

Utrykningspolitiet har hatt flere kontroller på E39 over Stord i sommer og registrerer at farten er høy, særlig i 60-soner.

— Vi registrerer tidvis høy fart på både lette og tunge kjøretøy, men jeg har ikke fått melding om busser, sier Leon Nordanger, distriktsleder i Utrykningspolitiet.

HSD var ikke tilgjengelig for kommentar da Bergens Tidende tok kontakt i går.