—  Vi menn gir mer blaffen i kritikk, vi trenger ikke bli elsket av alle. Jeg tror kvinner er mer vare.

Slik forklarer Aps ordførerkandidat på Stord hvorfor 72 prosent av listetoppene i Norge er menn.

—  Folk som søker makt er innforstått med at de vil tråkke noen på tærne, og vil bli mislikt av noen for det. Gjennom årene har menn trent seg opp til å tåle dette, og kanskje er vi mindre redd for å leve med konstant kjeft, sier den profilerte Herstad, som har vært både byråkrat og direktør i en rekke posisjoner gjennom mange år.

Men det er ikke bare på de mest profilerte plassene menn dominerer. De er også i klart flertall på listene samlet. 58 prosent av kandidatene vi kan velge blant i høst er menn, viser tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Jeg må si at jeg ofte misunner kvinner evne til å skifte beite, finne nye og mer interessante utfordringer når det butter imot, mens vi menn står på så lenge vi orker innenfor det samme. Jeg tråkker muligens i noen bed, men jeg tror det er biologisk betinget. Kvinner vil ikke bli herset med, da gjør de noe annet, sier Harry Herstad.

Latter i Bergen

kvinner Harry Herstad kjenner, sier en lattermild byrådsleder i Bergen, Monica Mæland (H).

— Jeg må bare le. Jeg kjenner ingen by hvor innbyggernes engasjement er større enn i Bergen. Her har vi aldri hatt en mannlig byrådsleder. Hadde vi vært av det sarte slaget, hadde det neppe vært slik.

Mæland viser til at samtlige byråd i Bergen har hatt overvekt av kvinner.

- I Høyre har vi tre kvinner på topp på listen til kommunevalget. Jeg tror ikke vi er verken sarte eller uforberedt på kjeft. Kvinner tåler mye, jobber mye og tåler en trøkk. Det har vi vist gjennom generasjoner, sier Mæland.

—  Harry Herstad er velkommen til en traineeuke i Bergen når som helst.

Julie Andersland, Bergen Venstres førstekandidat til kommunevalget i 2011, tror mangelen på kvinner handler om prioriteringer – ikke biologi.

—  Her skyter Herstad fra hoften, men han treffer ikke mål. At kvinner er mindre tøffe enn menn er bare usaklig, sier Andersland.

Hun mener familiehensyn kan skremme kvinner fra å tørre å satse på toppolitikk.

–- Jeg har to små barn, og måtte tenke over hvor mye familietid jeg er villig til å ofre. Valgkamp handler om tilgjengelighet, husbesøk og sene kvelder, sier hun.

Les også: - Oppleves mer belastende.

- ** Kvinner får tre jobber**

Bergen har heller ikke særlig mye å skryte av. Av de 15 partiene som stiller til valg er det kun fire som har funnet en kvinnelig toppkandidat. Tar man kun med de ni partiene som i dag sitter i bystyret, er det noe bedre. Da er forholdet fire av ni, men fortsatt er det mennene som har rangen.

— Kvinner som tar toppverv i politikken får tre jobber, sier ordfører og listetopp Synnøve Solbakken (Ap) i Kvinnherad.

—  De har det overordnede ansvaret i hjemmet, de har en vanlig jobb og så får de alt det arbeidet og ansvaret som følger med lederposisjoner i politisk virke. Selv har hun sittet som ordfører i fire år, og stiller til gjenvalg i september.

—  Var det en politisk beslutning om likestilling som plasserte deg på toppen?

—  Nei, det var det slett ikke. Nå var det min tur, jeg hadde kunnskap og erfaring etter mange år i politikken.

—  Men hvorfor er det så få kvinner på listetoppene?

- Det synes jeg nesten du skal spørre menn om. Jeg skjønner de kvinnene som ikke orker tanker på tre jobber, selv gikk jeg noen grundige runder før jeg sa ja. Jeg vil oppfordre alle kvinner som ønsker det, og føler de klarer det, å søke seg posisjoner i politikken. Det er uhyre interessant, men svært arbeidskrevende.

—  Ordførerjobben er ingen 7 til 15 jobb. Du er alltid tilgjengelig for innbyggerne, det er alltid noen som vil snakke med deg og ta opp saker. At det er slik må alle vite som søker den posisjonen, sier Synnøve Solbakken.

Hva mener du? Har Harry Herstad et poeng eller?