De fleste som kommer til rådgivning er usikre på egen kompetanse og trenger å bygge faglig selvtillit, ifølge daglig leder ved Karrieresenteret, Rønnaug Tveit.

— De lurer på hvilken jobb de kan få, men da forteller vi at ingen gir deg en jobb, det må du finne selv. Vi hjelper studenter med å snu fra en passiv holdning til å bli jegeren.

Hele 70 prosent av dem som søker hjelp, er kvinner.

— Det er nok en kombinasjon av at jentene er mer usikre og trenger litt oppbacking, men samtidig er de også flinkere til å ta initiativ når de er i en tvilssituasjon. Slik kan en si at de er mer karrierebevisste ved at de begynner å tenke på fremtidig karriere tidligere enn guttene.

Les også: Kvinner skyr sjøen

Nesten ingen satser på media

Veilederne gir ikke konkrete råd, men informerer om hvordan arbeidsmarkedet ser ut til enhver tid.

— Klarer dere å hjelpe de rådville studentene?

— Vi tenker høyt sammen med studenten og lar dem sette ord på dillemmaene sine, men de må gå videre på egen hånd, gjøre undersøkelser og diskutere videre.

Les også: Tregt å få jobb etter studier ute

Dropper mediautdanning

For noen år siden ville annenhver gjest på Karrieresenteret jobb med media og kommunikasjon. Nå har dette bråsnudd, forteller Tveit.

— Nå gjelder dette faktisk bare noen få. Studentene har fått med seg hvordan arbeidsmarkedet er.

- Hva er trygt å satse på i dag?

— Vi er veldig forsiktige med å si hva som er trygge og utrygge jobber, men det man vet er at det er stort behov innenfor helse og omsorg. Vi ser at flere søker seg til det offentlige, og det er der veksten kommer. Også læreryrket skyter fart fordi det satses på dette fra sentralt hold, og på grunn av generasjonsskiftet.

Hun understreker at arbeidsmarkedet slett ikke er så dårleg som fryktet, men at de fleste må regne med å bruke lenger tid på å finne seg jobb sammenlignet med situasjonen for bare et par år siden.

De fleste som kommer til rådgivning studerer på Universitetet, og flertallet studerer histore eller samfunnsfag. Men senteret opplever nå en markant økning av NHH-studenter.

— Også de på NHH bruker lenger tid på å få seg jobb nå. Det er et sikkert tegn på at det er trangere tidere, slår Tveit fast.

RUNE BERENTSEN