— Det er en prinsippsak at alle skal ha rett til å gå på do, sier Sofie Marhaug, som sitter i bystyregruppen i Bergen for partiet Rødt.

15. desember sendte Rødt klage nummer to mot Bergen kommune, som partiet mener bryter likestillingsloven. Årsaken er at kvinner behandles dårligere enn menn siden de ikke har, eller kommer til å få, den samme tilgangen til toaletter som menn, står det i brevet.

Ikke døgnåpne

Det er på nattetid at kvinnene i Bergen sentrum ikke har tilgang til offentlige toaletter, mens det finnes tre døgnåpne urinaler for menn.

Da den første klagen ble sendt til Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO), krevde LDO svar fra kommunen på hvorfor det ikke finnes nattåpne toaletter for kvinner i Bergen sentrum.

Lisbeth Iversen, byråd for byutvikling, klima og miljø, svarte at det finnes offentlige toaletter tilgjengelig for kvinner frem til kl. 22.00. Å holde toalettene på Nonneseter Terminal nattåpne, er ikke aktuelt fordi de er plaget av hærverk. Iversen viser også til at de døgnåpne toalettene som tidligere eksisterte på Torgallmenningen, måtte stenge på grunn av hærverk og trusler mot renholdspersonalet fra narkomane.

Ny klage

I svarbrevet står det videre at det kommer nye offentlige toaletter i den nye Mathallen på Torget, og at de trolig vil holde åpent også på kveldstid.

Det svaret var Rødt ikke fornøyd med, og opprettholdt klagen.

— Kommunen svarer at det kommer til å ordne seg når Mathallen kommer, men jeg tviler på at den vil være døgnåpen. Da må jo Torget være betjent, noe som koster penger. Et toalett på Torget er uansett ikke tilstrekkelig, sier Marhaug.

- Tisser i gatene

Hun understreker at Rødt ikke bare ønsker nattåpne toaletter for kvinner, men flere offentlige toaletter generelt.

— Mange klager over at folk tisser i gatene nattetid. Det er jo ulovlig, men ofte er det ikke så mange alternativer, sier hun.

LDO krever nå nye svar fra kommunen for å vurdere om likestillingsloven er brutt. Kommunen må sannsynliggjøre at forskjellsbehandlingen er saklig begrunnet.

Fristen for tilbakemelding fra kommunen var satt til 2. februar i år, men svaret er ennå ikke kommet.

LDO venter på svar på tre nye spørsmål:

Har kommunen har vurdert å bygge eller plassere toaletter et sted hvor det er mindre sannsynlighet for hærverk?

Hvor mye vil det koste å bygge nattåpne toaletter som er tilgjengelige for kvinner og menn på Torget?

Har kommunen vurdert om de offentlige toalettene som bygges i den nye Mathallen kan være nattåpne?

Byråd for byutvikling, klima og miljø, Filip Rygg, har ikke besvart BTs henvendelser.