– Min klient er nå innlagt på sykehus som følge av at denne mannen stakk en syl inn i låret hennes. Dette er en konsekvens av at politiet løslot ham, sier kvinnens bistandsadvokat, Aage Mjeldheim.

Nå risikerer den 48 år gamle horekunden lang fengselsstraff. 14. desember må han møte i tingretten, tiltalt både for drapsforsøk og to tilfeller av grov vold.

Hogg med kniv

22. januar i år skal 48-åringen ha sparket og slått en kamerat flere ganger i hodet i en leilighet i Loddefjord. Like etterpå dro han til Strandkaien og plukket opp en prostituert kvinne.

– Senere på natten beskyldte han min klient for å ha stjålet pengene hans. Krangelen utviklet seg til en kamp på liv og død, sier Mjeldheim.

Ifølge tiltalebeslutningen ble kvinnen rispet i ansiktet med kniv. Kunden forsøkte flere gangen å hogge henne i mageregionen. Samtidig truet han med å stikke 25-åringen i halsen, og uttalte at datteren hennes skulle se henne dø.

Kvinnen skal ha blitt påført to kutt da hun brukte hendene for å verne seg mot stikkene. Til slutt klarte hun å sparke knivmannen i magen slik at han falt. Hun rømte deretter inn til naboen og varslet politiet.

Torde ikke bo hjemme

Mens kvinnen fikk legebehandling, ble den tidligere voldsdømte 48-åringen kastet på glattcelle. Etter et kort politiavhør ble han løslatt.

– Jeg har gitt politiet klar beskjed om at dette var en farlig feilvurdering. Det er uforståelig at de ikke forsøkte å varetektsfengsle ham.

– Hvordan reagerte din klient på løslatelsen?

– Hun følte seg behandlet som et annenrangs menneske. Hadde offeret vært en kvinne med adresse i Kalfaret – ikke en narkoman prostituert – tror jeg politiet ville behandlet saken annerledes, sier Mjeldheim.

Kvinnen skal ha vært livredd for at kunden skulle angripe igjen. De to bodde på dette tidspunkt i samme bydel.

– I en lang periode flyttet hun derfor hjemmefra. Hun torde heller ikke gå på strøket fordi hun fryktet å møte mannen.

Sabel i sentrum

Fredag 15. april ble 48-åringen pågrepet igjen. Da hadde han uten forvarsel slått ned en ung kvinne på Torgallmenningen. Heller ikke da ble mannen begjært varetektsfengslet.

Politiet lot mannen være på frifot helt til 4. november. Da ble han fengslet, siktet for å ha angrepet den samme prostituerte kvinnen på Nykirkeallmenningen.

– Hun forteller at han stakk en syl inn i låret hennes slik at bare skaftet sto ut, forteller Mjeldheim.

Ifølge kvinnen var dette fjerde gang mannen angrep henne etter drapsforsøket i januar. Han skal ha slått eller sparket henne i hodet to ganger. I tillegg skal han ha løpt etter henne med en sabel i Bergen sentrum. Politiet har siktet ham for alle fire forholdene.

– Dette viser med all tydelighet at kvinnens frykt ikke var ubegrunnet, sier Mjeldheim.

Forsvarer stusser

Det er ikke bare kvinnen og hennes bistandsadvokat som reagerer på politiets vurdering av gjentakelsesfaren. Selv 48-åringens forsvarer stusser over at han ikke ble varetektsfengslet i januar.

– Jeg har mange klienter som er blitt fengslet med mindre alvorlige anklager hengende over seg. I denne saken virker det som om politiet ikke mener alvor med tiltalen om drapsforsøk, sier advokat Odd Drevland.

Flere politijurister har vært involvert i saken uten å finne grunn til å fengsle 48-åringen.

– Jeg har ikke oversikt over hvilke vurderinger som er gjort, men tar avstand fra påstandene om at vi forskjellsbehandler voldsofre, sier Gunnar Fløystad, leder for påtaleenheten ved Hordaland politidistrikt.

Den tiltalte 48-åringen nekter straffskyld. Den prostituerte kvinnen vil kreve 100.000 kroner i erstatning.