— Det er helt fortvilende. Vi må bare advare eldre i Bergen, sier Therese Lunde, kjedeleder i Hansen og Dysvik.

De siste to dagene har hun til sammen fått fem meldinger om eldre kvinner som er blitt lurt av menn som utgir seg for å representere tekstilbutikkjeden.

— Vi er blitt kontaktet av pårørende til to eldre kvinner i går, og tre hittil i dag, sier Lunde.

Loppet 92-åring

En av kvinnene som er blitt lurt, er en 92-åring fra Årstad.

— Hun ble oppringt i går ettermiddag, av en mann som sa hun var en av 30 utvalgte i Bergen som skulle få en gave fra Hansen og Dysvik. De spurte hvor hun bodde, og om de kunne komme hjem til henne med gaven, forteller den eldre kvinnens datter.

Kort tid etter sto to velstelste, høflige menn på døren, forteller datteren.

— De satte seg ned og pratet hyggelig med henne. Ifølge mor var de så pene og høflige at det var rett før hun spurte om de ville ha en kopp kaffe. Hun fikk se teppet hun skulle ha vunnet, og syntes det var fint, forteller datteren.

Hadde med bankterminal

Så skal mennene ha forklart at den eldre damen måtte få en kvittering for gaven. For å få til det, måtte hun sette bankkortet sitt inn i deres medbrakte betalingsterminal.

— De ba henne taste koden sin gjentatte ganger, og hevdet hun hadde tastet feil. Så takket de for seg, og sa de skulle komme snart tilbake med gaven, sier datteren.

Idet mennene var ute av døren, merket 92-åringen at også bankkortet hennes var borte.

— Akkurat da ringte en tredje person. Han utga seg for å være en godt voksen mann, og snakket hyggelig med henne i over en halv time - selvfølgelig for å holde henne opptatt mens de andre tappet kontoen hennes, sier datteren.

- Stjal 38.000

De to høflige mennene kom aldri tilbake.

— Da hun la på røret etter samtalen med denne siste mannen, skjønte hun hva som hadde skjedd og ringte meg. Jeg fikk sperret kortet og varslet politiet.

Men før de kom så langt, var den eldre kvinnens konto allerede tappet for 38.000 kroner, forteller datteren.

— 9.000 var tatt ut i en minibank, resten gikk sikkert ut gjennom denne betalingsterminalen deres, sier datteren.

Hun vil advare andre eldre og deres pårørende mot de pågående bedragerne.

Oppfordrer til å anmelde

Kjedeleder Therese Lunde i Hansen og Dysvik forteller at alle de rammede eldre fra Bergen har fortalt om samme fremgangsmåte.

— Utenlandske menn ringer på, og utgir seg for å komme fra Hansen og Dysvik. De er så utspekulerte at de har med seg en bankterminal. De sier vi har et jubileum, og at den eldre har vunnet en premie. Så klarer de på et eller annet vis å lure dem til å sette kortet i terminalen og oppgi kode.

Det er ikke første gang kjeden opplever fenomenet.

— Vi har vært fryktelig plaget med dette på Østlandet tidligere, men nå er det tydeligvis noen som er på et raid i Bergen.

Hun har oppfordret alle pårørende som kontakter henne til å anmelde saken til politiet.

— Så tenker jeg å ta en prat med politiet i Bergen selv også, sier hun.

Politiet advarer

Operasjonsleder Hilde Andersson ved Hordaland politidistrikt bekrefter at de har fått flere meldinger om svindel av eldre personer de siste dagene.

— Vi fikk akkurat en melding nå. Jeg snakket med tyveriavsnittet, som rapporterer om flere tilfeller de siste dagene, sier hun.

Det har så langt ikke lyktes BT å komme i kontakt med leder for tyveriavsnittet.

Operasjonssentralen sendte onsdag ettermiddag ut en advarsel på Twitter:

— Pågående utlendinger på døren? Har du vunnet et teppe? Ikke slipp dem inn. Dette er svindlere. Flere tilfeller de siste dagene.

- Vi oppsøker ikke kunder

Therese Lunde i Hansen og Dysvik slutter seg til advarselen.

— Vi opererer aldri ute på den måten. Vi har våre butikker, og oppsøker aldri mennesker privat.

Hun fortviler over at svindlerne bruker kjedens navn for å oppnå det de ønsker.

— Det er veldig vanskelig for oss. Vi vet ikke helt hvordan vi skal håndtere dette, for vi kommer jo ikke disse bandene til livs, sier Lunde.