Rådmann i Naustdal kommune, Anna Elisa Tryti, sier at kommunen jobber videre med prosjekter i Kjartan Slettemarks ånd.

– Vi bruker samtidskunsten for å utvikle agenter for kulturell endring. Alle barn i barnehagen og skoleelever opp til tiende klasse jobber nå med samtidskunst. Kjartan Slettemark var med på å flytte grenser innen samtidskunsten helt til han døde. Han provoserte folk til å tenke nye tanker. Det er dette vi jobber med når vi har satt alle barn og unge og pedagogene i kommunen i gang med å jobbe med samtidskunst. Det de gjør vil synes igjen i Slettemarkfestivalen, der vi vil satse på samtidskunst i flere sjangere, fra installasjoner til støymusikk, sier Tryti. Hun sier at dette arbeidet handler om å finne metoder for at tankene ikke skal stivne.

– Når ungene er med, kommer også besteforeldrene. Det skaper bevegelse og nye tanker, helt i Kjartans ånd, sier Tryti.

Les også Jan Nybergs minneord: Han gjorde Sogn og Fjordane større

75-årsheder

Hjemkommunen hedret Slettemark i tre hele dager da han fylte 75 år i fjor. Statuen «Budeie med kjARTanroser» på Sanden er fortsatt ikke ferdig, men den fem meter høye metallbudeien er på plass og ble avduket av kunstneren selv.

Kommunen arbeider med å få fullført verket.

– Vi er en av landets fattigste kommuner, men skal få på plass de en meter høye kjARTanrosene som mangler rundt budeien. Dette vil bli et veldig frodig monument over kunsteneren og skal stå ferdig i vår, sier rådmann Tryti.

Mangfoldig senter

Kommunen arbeider også med en plan om et kunstsenter til ære for Kjartan Slettemark. Dette skal nå til politisk behandling som en del av kommuneplanen for sentrum i Naustdal.

Det vil bli et kunstsenter utenom det vanlige, i hvert fall slik arkitektstudentene Bjørn-Arne Vollstad og Andreas Fadum Haugstad har tenkt seg det, med elementer som Propagandadusjen med Nixonbildene. Terrorteltet med hans vietnambilde fra 70-tallet og mottak for kosedyr, for å nevne noen av ideene. Tanken er å vri på det tilvante for at folk skal komme seg fri fra konvensjonene, slik Slettemark gjorde i kunsten sin.

«Kjartanistan» eller «Domus Kjartania» er navn som foreløpig er satt på dette prosjektet. Så vil fremtiden vise hva kommunen ender opp med.

En siste hilsen

Anna Elisa Tryti og hennes mann Egil Sunde har begge jobbet tett med Kjartan Slettemark det siste året. Og denne uken sendte Naustdal kommune blomster til den hjertesyke kunsteneren.

–Vi fikk hilsen tilbake via samboeren til Kjartan for to dager siden. Dessverre ble det den siste kontakten vi hadde, sier Tryti.

Hun karakteriserer Kjartan Slettemark som et utrolig levende og lekent menneske som samtidig var svært reflektert, engasjert og analytisk i det han arbeidet med.

– Kjartan var alltid veldig interessert i andre mennesker og overhodet ikke blasert. Han var fremdeles midt i sin kunstneriske kraft. Han hadde alltid evnen til å tenke nytt og annerledes. Selv om Kjartan nå er borte, er jeg sikker på at kunsten hans aldri vil bli glemt, sier Tryti.

Hun venter nå på beskjed fra familien om hvordan begravelsen blir arrangert, og regner med at hjemkommunen vil være representert.

Bergens Tidende
Arkivfoto
oddleiv apneseth