— Vi har grunn til å tro at foreldrene har brukt barna sine til tigging i flere år. De har vært i Bergen hver sommer siden 2007, og totalt i denne perioden har de overført minst 800.000 kroner. Når vi tenker på at en vanlig årslønn i Romania er rundt 35.000 kroner, så er det snakk om en betydelig sum, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen i Hordaland politidistrikt.

Flere barn involvert

Rundt klokken 12 onsdag fikk politiet melding om en ni år gammel gutt som satt og tigget penger utenfor Lido-hjørnet i Bergen sentrum. Senere på dagen ble både moren og faren til gutten siktet for menneskehandel. De pågrepne hadde fire barn på 5, 7, 9 og 13 år. Politiet sier de likevel kunne pågrepet foreldrene tidligere.

— Også i fjor ble vi kjent med noen av søsknene ble brukt til tigging. I etterpåklokskapens lys burde vi nok grepet inn da. Men samtidig er menneskehandelsaker meget kompliserte, sier Christoffersen.

Vil fengsle foreldrene

Politiet vil i morgen be om at foreldrene varetektsfengsles.

— Vi jobber med å finne ut hvor mye barna har jobbet og hvor lange arbeidsdager de har hatt. Dette er saker som er vanskelige å etterforske. Lojalitetsbåndene mellom foreldre og barn er jo veldig sterke, og samtidig er mange redde både politi og barnevernet, sier Christoffersen.

Politiadvokaten sier foreldrene ikke erkjenner straffskyld.