Da BT intervjuet guttene på russebussen «Flekken» i april, kom de med en advarsel til dem som nå inntar Kongeparken for landsrussetreffet: Ta med ørepropper.

Siden onsdag har de jobbet med den 13 meter høye riggen i parken. Klokken 18 var det klart for første lydsjekk. Det var ikke tomme trusler de kom med.

— Dette kommer til å bli helt sinnsykt, sier Lars Henrik Hjellestad, en av guttene på bussen.

Hyrer inn band fra England

Riggen er 15 ganger 15 meter på bakken, og 13 meter høy. Russebussen ser liten ut der den står plassert midt i. 40 bevegelige lyskastere og 30 strober kommer til å lyse opp Stavanger-natten idet det engelske bandet Modestep går på scenen de har leid klokken 22 fredag kveld.

photo2.jpg
LARS HENRIK HJELLESTAD

— Alle synes det er helt sinnsykt at de skal spille for oss, sier Hjellestad.Hva de betaler for herligheten, vil han ikke ut med.

— Hver gang det er snakk om russ og penger kommer det masse kritikk. Vi vil bare ha det gøy, sier han.

Er du i Kongeparken? Send bilder og video til BTs journalist på e-post!

Madonna og Robbie Williams

Høyttalerne er av typen K1, som artister som Madonna, Robbie Williams og Bruce Springsteen turnerer med.

— Det er ett av de beste systemene i verden, sier John Idar Bakke, som jobber for importøren av høyttalerne i Norge.

24 høyttalere av sorten er nok til å fylle Koengen med konsertlyd. Guttene på «Flekken» har 20 høyttalertopper og 12 subber.

— Det er et saftig system for å si det sånn. Det spørs litt hvor langt man skal kaste lyden og hvor jevnt man skal dekke publikum, men dette kunne de spilt på Koengen med, sier Bakke.

12.500 besøkende

Så mange som 12.500 russ kan få med seg herligheten.

Billettene til Kongeparken ble lagt ut i slutten av mai i fjor, og innen september var alle festivalpass revet bort. Det billigste passet koster 1690 kroner, og vil du ha «festivalkit», med genser, slippe køer og en bag med produkter, må du ut med 2325 kroner.

Dyrest er det å ta fly fra Oslo, men da får russen kose seg i Vip-området på Gardermoen og på Spa-avdelingen i Kongeparken.

Arangørene vil ikke oppgi hvor stor omsetningen er for helgefestivalen, men tar man utgangspunkt i den billigste billetten, får selskapet inn minst 21 millioner kroner bare i billettinntekter.

Syv scener med skjenkeområder og 32 konserter, vip-område, kino, tivoli, beachområde, tretten serveringssteder i tillegg til en dagligvarebutikk.

I 1997 var det 7000 besøkende.

— Nå har vi 12.500. Vi har beveget oss vekk fra å fokusere på biler og drikking. Dette er en skikkelig musikkfestival, sier presseansvarlig Aasmund Lund.

Diesel i oljetanken

DIESEL TIL BESVÆR: Mannen fra Falck brukte tre timer på å gjøre bussen kjørbar igjen etter fyllefadesen.
Viktoria Bystøl Baug

«Flekken» er ikke den eneste russebussen fra Bergen som skal holde siddisene våkne. Jentene fra «Wicked wonderland» kom til Stavanger fredag morgen, etter en noe strabasiøs tur fra Bergen.På Halhjem fylte sjåføren diesel på oljetanken.

— Vi trodde russetiden var over, og var rimelig stresset, sier Anne-Sofie Wegner Pedersen.

Tre timer måtte de vente mens Falck tømte tanken for 40 liter olje og diesel. Heldigvis startet bussen igjen, og 24 slitne jenter fikk ta inn på hotell i Stavanger klokken åtte fredag morgen.

— Nå er det veldig god stemning igjen, sier Pedersen idet de er på vei opp til Kongeparken ved 18-tiden fredag kveld.

Er du i Kongeparken? Send bilder og video til BTs journalist på e-post!

SKOG: De 24 guttene på «Flekken» har kunstgresskledd gulv, skaikledde benker og en 55-tommers skjerm. Og ikke minst - 4000 watt gjennom 24 høyttalere i tillegg til monsterriggen de har satt opp utenfor.
LARS HENRIK HJELLESTAD
bilde 2.JPG
Viktoria Bystøl Baug