Det kunne fått fatale konsekvenser da en 42-åring i mars angrep politibetjent Hogne Skjervheim med hammer, og tildelte politimannen flere slag mot hodet med knyttneven og albuen.

Det mener dommerne i Hardanger tingrett, som like før jul dømte 42-åringen til ett års fengsel for vold mot polititjenestemann og legemsbeskadigelse under særdeles skjerpende omstendigheter.

Les også: Ble banket opp på jobb

Rutineoppdrag

Skjervheim var i utgangspunktet ute på et rutineoppdrag, da han ringte på døren til 42-åringen i Øystese for å forkynne en innkalling til en rettssak.

Men 42-åringen ville ikke ta imot papirene. I stedet ga han ifølge Skjervheims forklaring politimannen klar beskjed om å forsvinne, og holdt opp en hammer.

Det oppsto et basketak, og de to havnet på bakken. Skjervheim klarte å få fatt i hammeren, men ble tildelt flere slag mot hodet.

— Sa han ville drepe

To forbipasserende oppdaget hva som foregikk, og kom løpende til. Ifølge deres forklaring hadde 42-åringen da klart å få fatt i hammeren igjen, og hadde hevet den til slag.

En av mennene forklarte i retten at han spurte mannen om han hadde tenkt å drepe Skjervheim, og at mannen svarte «ja».

De to klarte å stanse volden, og Skjervheim ble sendt til legevakten og videre til Haukeland Universitetssykehus. Der konstaterte legene at han hadde fire brudd i ansiktet, i tillegg til et kutt under øyet.

- Selvforsvar

42-åringen erkjente straffskyld da saken var oppe i retten, men forklarte at han ikke hadde forstått at Skjervheim var politimann. Han hadde sovet dårlig og slet med hodepine, og forsto ikke hva Skjervheim ville da han ringte på. Da politimannen nektet å forlate stedet, ble han til slutt sint og fant frem hammeren for å skremme ham vekk. Da det oppsto et basketak mellom dem, slo han for å forsvare seg, forklarte 42-åringen.

Retten har ikke noen tro på at han ikke forsto at Skjervheim var politimann, og viser til at betjenten var fullt uniformert da han ringte på døren til 42-åringen.

- Reddet av tilfeldigheter

Dommerne mener volden er et uprovosert angrep, og påpeker at det bare var tilfeldigheter som gjorde at 42-åringen ikke klarte å slå Skjervheim med hammeren.

— Med en så tung hammer som det i dette tilfellet var tale om, ville et slag mot hodet lett kunne fått fatale konsekvenser, skriver de i dommen.

I november fortalte Skjervheim til BT at han var redd mens han lå på bakken og slagene haglet.

— Men jeg fryktet aldri for livet mitt, sa han.

Skjervheim var hundre prosent sykmeldt i en måned etter voldsepisoden, og var ikke i full jobb før i mai.

I tillegg til fengselsstraff, må 42-åringen også betale politimannen 40.000 kroner i oppreisningserstatning.