— Opptrer kunden grovt uaktsomt kan han bli ilagt en egenandel på 8000 kroner av beløpet som blir svindlet, sier sikkerhetssjef Steinar Søraas i Sparebank1 Vest til BT.

— Men dette dreier seg om grove tilfeller. Det minste beløpet er 800 kroner, mens de aller fleste slipper å betale egenandel. Det skal tross alt være lov å være uheldig, legger han til.

Samtidig legger han ikke skjul på at det finnes kunder som ikke burde hatt kort i det hele tatt.

— Vi har noen gjengangere. De blir selvsagt behandlet deretter.

I fjor ble det svindlet for 53 millioner kroner med norske Visa-kort. Av den totale kortbruken på 280 milliarder kroner, utgjør det et lite beløp. Kortselskapet tar likevel svindelen på alvor.

— Vi ser veldig alvorlig på den svindelen som forekommer. Derfor oppfordrer vi alle korteiere til å være på vakt. Vårt inntrykk er at de aller fleste er det, sier informasjonssjef Majken Heggelund i Visa Norge til BT.

Det burde være unødig å fortelle at kort og kode ikke skal oppbevares sammen, og at man ikke velger en kode lik fødselsdato eller postnummer.

Visa mener de er flinke til å følge med på hvor stjålne kort blir misbrukt, og at de reagerer dersom det er steder som går igjen.

— Dersom det er steder hvor kortsvindelen gjentar seg, tar vi affære. Vi har felles interesse med kunden om å stoppe de kriminelle, sier Heggelund.

Sikkerhetssjef Søraas har registrert at problemet er økende i Bergen, men mener den største faren ligger i utlandet.

— Legg aldri kortet igjen i baren når du er på ferie, og la heller ikke butikkbetjeningen ta kortet med seg på bakrommet. Mister du kortet kan ferien fort bli ødelagt, sier Søraas, som har mange eksempler på at det har skjedd.