Fabrikken på Askøy kunne ikke levere ham båten før til høsten. Så fant han samme båt hos en forhandler i Haugesund, men fabrikken nektet ham å kjøpe den derfra.

— Mildt sagt forunderlig, sier en forbauset Monssen.

Han bestemte seg for en tid tilbake å kjøpe ny båt. Valget falt på en familie- og fritidsbåt fra NB Marine på Askøy. Problemet var at fabrikken ikke kunne levere den utvalgte båten før til høsten.

— Jeg vil ha en båt som jeg kan bruke i sommer, sier Terje Monssen.

Fant samme båt

Dermed gikk han i gang med å lete etter alternativer. På internett fant han nøyaktig samme båt, en NB 8700, til salgs hos en forhandler i Haugesund. Denne båten kunne leveres i juni.

— Jeg kontaktet forhandleren i Haugesund, og ble lovet et pristilbud. Noen dager senere ble jeg oppringt av den samme forhandleren. Han opplyste at fabrikken på Askøy hadde gitt ham forbud mot å selge båten til meg, sier den ivrige båtkjøperen.

Terje Monssen hadde vansker med å tro det han hørte.

— Jeg trodde virkelig jeg kunne kjøpe en vare som er til salgs, uten at produsenten legger seg bort i det. Jeg synes fabrikkens oppførsel er meget spesiell og kritikkverdig. Jeg trodde fabrikken var opptatt av å selge flest mulig båter, og ikke hvor de ble solgt, sier han.

Forhandlergrenser

Han tok spørsmålet opp med NB-fabrikken på Herdla, og fikk bekreftet at han ikke kunne få kjøpe den ønskede båten hos forhandleren i Haugesund.

— De svarte meg at det dessverre ikke tillates solgt nye båter på tvers av forhandlergrensene. Jeg tilhørte produsentens eget distrikt, og kunne kun kjøpe båt fra dem, sier Terje Monssen.

Nå har han satt en tykk strek over forsøket på å kjøpe en NB-båt.

— Jeg kunne sikkert fått kjente av meg til å kjøpe båten i Haugesund, men jeg kryper ikke på kne for å kjøpe en båt til 1,1 million kroner, sier Monssen, som nå ser seg om etter et annet båtmerke.

Han reagerer også på at fabrikken argumenterte med at et kjøp direkte derfra ville gi fordeler som tett oppfølging.

— Betyr det at forhandlerne ikke er godt nok skikket til å selge NBs båter, og til å gi kundene service i ettertid? spør Monssen.

Vil ikke kommentere

Daglig leder Erik Allers i NB Marine ønsker ikke å kommentere saken.

— Det er et internt forhold hvordan vi selger våre båter. Vi kan ikke kommentere detaljer i vår forretningsvirksomhet. Det vil være feil av oss å røpe vår strategi, sier han.

— Men kan du bekrefte at dere har nektet Monssen å kjøpe båten i Haugesund?

— Vi har gitt ham en begrunnelse. Dere får eventuelt be ham å få se korrespondansen vi har hatt med ham, sier Allers.

I sin første e-post til Monssen skriver NB Marine følgende: «Beklager at De ikke kan kjøpe båten i Haugesund».

Fortsatt til salgs

Da Monssen kommenterte fabrikkens salgsavslag, fikk han en ny mail med følgende svar: «Vi ønsker ikke å gå inn på noen diskusjon rundt den strategi som vi og våre forhandlere har lagt opp. Vi noterer oss Deres synspunkter, og har ikke noe mer å tilføye».

Og den aktuelle båten? Ja, den er, ifølge nettstedet finn.no, fortsatt til salgs hos forhandleren i Haugesund. Men da bør du helst bo på rett sted ...

FIKK IKKE DRØMMEBÅTEN: Terje Monssen ønsket å kjøpe en båt som denne, men fikk ikke lov fordi han bor i Bergen. Hadde han bodd i Haugesund, hadde alt vært i orden.<br/>Foto: JAN M. LILLEBØ