I flere år jobbet han iherdig med minnesmerket på Torgutstikkeren over de 517 omkomne bergenske sjømennene.

«Nordstjernen» kom på plass til sist, avduket 8. mai i fjor, men innsatsen holdt nesten på å ta livet av den gamle traveren. Nå er han på beina igjen, og enda en gang får ikke politikerne i Rådhuset fred.

Nå vil han ha et minnesmerke over kvinnenes innsats under krigen.

«Utrolig viktig»

Vi kjenner etter hvert Ragnvald Hommen, og vet at han aldri gir opp når han først har fått en tanke i hodet. Politikerne kan like godt gi etter med en gang, så sparer de seg for mange møter og mye tyt.

— Dette er utrolig viktig, sier Hommen, og så ler han. Han har en fin humoristisk sans og ser godt moroa i utsagnet. Men dette er likevel dødsens alvorlig for ham.

I mange år var han leder for Krigsinvalideforeningen. I fem lange år reiste han ute som maskinist under krigen, og hørte kortbølgesendingene fra London med nyheter hjemmefra. Vel hjemme i Norge høsten 1945 fikk han se hvor vanskelig de unge enkene fikk det uten forsørger. Dette har han aldri glemt.

— Det har ligget som en mare på meg i alle år. Men nå er det for sent å gjøre noe mer for dem. Alle som var ute i striden fått sitt minnesmerke, men ikke kvinnene som slet seg gjennom fem tunge år her hjemme. Unger skulle ha mat hver dag, syke skulle stelles, kanskje gamle foreldre trengte hjelp, det var køståing, rasjonering, klær skulle sys til voksne og unger, det var mangel på alt. Likevel ga de ikke opp. Det var umulig, for alle stolte på mor. Alle disse kvinnene gjorde en utrolig innsats, og det er ingen i dag som kan forestille seg hvordan de slet, sier Ragnvald Hommen.

Går det an å være uenig med den gamle kjempen?

Flytt Minebøssen

I tillegg vil han ha Minebøssen, minnesmerket over de falne sjøfolkene fra første verdenskrig, vekk fra Fisketorget.

Det passer ikke her lenger, kloss opp i trafikken.

Ragnvald Hommen vil ha den ut på Torgutstikkeren, eller Shetlands Larsens brygge, som den heter nå. Her vil den stå i et miljø som allerede er viet sjøfolkene i krig.