Michelle og Barack Obama ble møtt med jubel fra de aller fleste som hadde møtt frem i Borggården torsdag ettermiddag, kort tid før seremonien i Rådhuset skulle ta til.

Michelle Obama hadde kledd seg om til en skinnende gullfarget knekort kjole. Begge vinket til en fullsatt borggård før de gikk inn i Rådhuset.

De aller fleste som hadde møtt frem, jublet da Obama-paret vinket, men noen kritiske demonstranter var også til stede.

Jagland talte

Selve seremonien startet med den norske sangerinnen Solveig Kringlebotn før Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland gikk på talerstolen og holdt talen for prisvinneren. Jagland la stor vekt på USAs plass i det internasjonale samfunnet og pekte på viktigheten av å ha USA med på fredens lag. Han ble avbrutt av applaus da han viste til Martin Luther King jr. og pekte på at Obamas pris nå er et bevis på hvor langt man er kommet siden dr. Kings dager ...

**Les mer:

Thorbjørn Jaglands tale**

Etter å ha snakket om hvor mange priser som var gått til personer som utgjorde et håp, avsluttet Jagland med å gratulere Obama med hva han har oppnådd og ønske lykke til med det han skal gjøre i fremtiden.

Overrekkelsen

Jagland ba så Barack Obama komme til podiet og motta diplom og medalje som tegn på at han er vinner av Nobels frespris for 2009. Overrekkelsen skjedde til stående applaus fra de 1000 fremmøtte i Oslo rådhus.

Etter musikalsk innslag med jazzartisten Esperanza Spalding, en av Obamas favoritter, gjorde rådhuset seg klar for Obamas tale.

— Ansvarlig for to kriger der flere vil dø

Under fredspristalen i Oslo rådhus gjorde president Obama det helt klart at han er klar over at prisen er kontroversiell.

**Les mer:

Barack Obamas tale**

Han sammenlignet seg selv med flere tidligere prisvinnere, og sa at han ikke vil protestere mot dem som mener at flere av de tidligere prisvinnerne har fortjent prisen mer enn ham.

— Kritikken skyldes til dels at jeg bare er ved begynnelsen, ikke ved enden av min gjerning, sa Obama.

Han pekte også på at han er USAs øverste militære kommandør, som står midt oppi to kriger.

— Den ene av disse går mot slutten, den andre er en konflikt som USA ikke har oppsøkt, og hvor vi og 42 andre nasjoner, Norge inkludert, også er involvert, i et forsøk på å forsvare oss selv og andre mot fremtidige angrep.

— Jeg er ansvarlig for at tusenvis av amerikanere har krigen som arbeid. Noen av dem er drept, og flere vil bli drept. Så jeg har en dyp følelse av hva krig koster, sa Obama i sin Nobel-tale.

- Verden har unngått tredje verdenskrig

  • Forferdelige kriger er utkjempet, men verden har klart å unngå en tredje verdenskrig, understreker Barack Obama.

— Vi vet at i mye av historien har konseptet rettferdig krigføring ikke vært observert, sa Obama i sitt foredrag.

— I løpet av 30 år ble dette kontinentet rammet av to kriger, sa Obama og understreket at det under annen verdenskrig døde flere sivile enn soldater.

Etter krigen vokste atomalderen frem, men ved hjelp av internasjonalt samarbeid og organisasjoner som FN har en tredje verdenskrig ikke skjedd, understreket han.

— Handel har knyttet mye av verden sammen, milliarder er løftet ut av fattigdom.

— Vi har arvet motet og visdommen fra generasjonene som var, sa han. Krig kan skape fred, var en hovedkonklusjon i Obamas tale.

Da Obama sa takk og avsluttet talen ble det etterfulgt av flere minutter med stående applaus fra tilhørerne i rådhuset.

Strenge sikkerhetstiltak

Aldri har sikkerhetstiltakene rundt en utdeling av Nobels fredspris vært så strenge.

Både gjester og presse var tidlig på plass i Rådhuset for å overvære fredsprisseremonien. Allerede klokken 8 sto de første journalistene i kø, og gjestene begynte å ankomme i 10-tiden.

— Jeg kom ikke denne lange veien for å se dette på fjernsyn, sier utenriksredaktør Stefan Kornelis i Tysklands største avis, Süddeutsche Zeitung.

Kornelis var den første i den lange pressekøen utenfor Rådhuset. Han sikret seg en plass i første rekke på galleriet, der journalistene er henvist under fredspristildelingen.

Det er første gang pressen ikke får være til stede nede i salen under prisutdelingen. Den er forbeholdt de 950 gjestene. 800 pressefolk fra hele verden er akkreditert til nobelhøytideligheten.

Fra tidlig formiddag startet artistene å øve. Blant annet Esperanza Spalding, som Barack Obama hadde ønsket spesielt til seremonien.

Flere timer i forveien ankom også gjestene, blant annet vertskapet for Nobelkonserten fredag, Will og Jada Pinkett Smith.

Er Barack Obama en verdig vinner? Si din mening her.